Bijgewerkt: 24 maart 2023

Wereldfotodag 2018 viering bij ANNA

Nieuws -> Informatief

Bron: Nadine Redder van ANNA
13-08-2018

De datum achter de Wereldfotodag komt voort uit de uitvinding van het Daguerreotypie, een fotografisch proces, ontwikkeld door Joseph Nicèphore Nièpce en Louis Daguerre in 1837. Op 9 januari 1839 kondigde de Franse Academie van Wetenschappen het daguerreotypieproces aan. Een paar maanden later, op 19 augustus 1839, kocht de Franse regering het octrooi en kondigde de uitvinding aan als een geschenk 'Vrij voor de Wereld'. Op basis van de volgende historische verdiensten werd 19 augustus 1839 gekozen als datum voor Wereldfotodag: Het Daguerreotypie als eerste praktische fotografische proces en de aankoop en vrijgave van het octrooi door de Franse overheid.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

De vroegst bekende overgebleven heliografische gravure, afgedrukt van een metalen plaat, gemaakt in 1825 door Joseph Nicéphore Niépce met behulp van zijn 'heliografische proces'. De plaat werd belicht onder een gewone gravure en gekopieerd met fotografische middelen. Heliografie werd ook gebruikt om een scène direct vanuit de natuur vast te leggen met een camera


Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Verbeterde versie van Niépce's 'Uitzicht vanuit het raam in landgoed Le Gras' (1826), de vroegst overgebleven foto van een echte wereld scène, gemaakt met behulp van een camera obscura. Camera obscura komt uit het Latijn en betekent 'donkere kamer', ook wel pinhole camera genoemd. Het proces gebruikte bitumen van Judea, een natuurlijk voorkomend asfalt, als coating op glas of metaal. Het materiaal wordt verhard tijdens de blootstelling aan licht. Bij het wassen van de plaat met lavendelolie bleven alleen de verharde delen over


Opgemerkt moet worden dat de Daguerreotypie niet het eerste permanente fotografische beeld was. In 1826 legde Joseph Nicèphore Nièpce de vroegst bekende permanente foto 'Beeld vanuit het raam van Le Gras' vast door middel van de zogenaamde Heliografie. Talloze vernieuwers hebben voor en na deze datum van fotografie het toegankelijke medium gemaakt dat het vandaag de dag is. Wereldfotodag viert de passie van fotografieliefhebbers over de hele wereld, vroeger en nu.

Op de dag van de fotografie, zondag 19 augustus, zal bij cultuurcentrum en proeflokaal ANNA de ANNA Foto Expo 2018 plaatsvinden. Verschillende fotografen uit heel Nederland, met verschillende fotografie stijlen, zullen hun werk exposeren. Een perfecte gelegenheid om prachtige fotografie te bekijken, te netwerken met andere fotografen en/of gewoon gezellig te borrelen bij ANNA.

De gehele dag is ANNA gratis toegankelijk voor publiek om de expositie te bezoeken. Aan het einde van de dag, vanaf 18.00 uur, wordt de dag afgesloten met een borrel voor de aanwezigen en de fotografen.
ANNA Foto Expo 2018. 11.00-20.00 uur. Gratis toegang.Adres: ANNA Amsterdamseweg 22 - 1182 HD Amstelveen - Tel.: 020-8890731Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.