Bijgewerkt: 11 mei 2021

Wereldoorlog 2 eindige 62 jaar geleden

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia / Amstelveenweb
09-05-2007

De Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde op 9 mei 1945


De Tweede Wereldoorlog was een conflict op wereldschaal dat tussen 1939 en 1945 werd uitgevochten tussen twee allianties, de As-mogendheden en de Geallieerden. De directe aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog was de aanval van Nazi-Duitsland op het buurland Polen op 1 september 1939. Duitsland schond hiermee het bestaande niet-aanvalsverdrag waarop het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 1941 werd Amerika betrokken in de strijd tegen de As-mogendheden waardoor het Europees conflict een oorlog op wereldschaal werd.

Lees verder: De Tweede Wereldoorlog in Europa

Onvoorwaardelijke overgave

Het eerste “Instrument of Surrender” werd ondertekend in Rheims, Frankrijk, op 7 mei 1945 om 02:41 uur. De onvoorwaardelijke overgave van de Duitse bewapende krachten werd ondertekend door Generaaloverste Alfred Jodl, namens het OKW (Oberkommando der Wehrmacht) en als vertegenwoordiger voor de nieuwe president van het Duitse Rijk, Grote Admiraal Karl Dönitz.

Tweede Akte

Het tweede Akte van Militaire Overgave werd ondertekend, kort vóór middernacht, op 8 mei 1945 aan de rand van Berlijn. De vertegenwoordigers van de Sovjet-Unie, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten kwamen kort vóór middernacht aan. Nadat Zjoekov de ceremonie opende, werden de Duitse bevelvertegenwoordigers die door Wilhelm Keitel werden begeleid uitgenodigd in de ruimte, waar zij het definitieve Duitse Akte van Onvoorwaardelijke Overgave ondertekenden die om 23:01 uur werking trad.

Zjoekov Amstelveen
(Wikipedia - 2007)

Generaal Zjoekov leest het akte voor in Berlijn. Links zit Arthur Tedder, marshal of the RAFKeitel Amstelveen
(Wikipedia - 2007)

Veldmaarschalk Wilhelm Keitel signeert het documentDe ondertekenaars waren:

Sovjet-Unie: Generaal Georgi Zjoekov

UK: Marshal of the Royal Air Force: Arthur William Tedder

Frankrijk: Maarschalk Jean de Lattre de Tassigny

USA: Generaal Carl Spaatz

Duitsland: Veldmaarschalk Wilhelm Keitel, Admiraal Hans-Georg von Friedeburg (Kriegsmarine), Generaal Hans-Jürgen Stumpff (Luftwaffe)


 
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.