Bijgewerkt: 10 februari 2025

Wereldwijde klimaathoogtepunten van 2024

Nieuws -> Weer

Bron: Climate Copernicus
07-02-2025

2024 zag ongekende wereldwijde temperaturen, na de opmerkelijke warmte van 2023. Het werd ook het eerste jaar met een gemiddelde temperatuur die duidelijk 1,5 °C boven het pre-industriële niveau lag - een drempelwaarde die door het Akkoord van Parijs is vastgesteld om de risico's en gevolgen van klimaatverandering aanzienlijk te verminderen- meldt het Copernicus programma.

Copernicus is het onderdeel aardobservatie van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie, dat wordt beheerd door de Europese Commissie en wordt uitgevoerd in samenwerking met de EU-lidstaten, het Europees Ruimteagentschap (ESA), de Europese Organisatie voor de Exploitatie van Meteorologische Satellieten (EUMETSAT), het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op de Middellange Termijn (ECMWF), het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC), het Europees Milieuagentschap (EEA), het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid (EMSA), Frontex, SatCen en Mercator Océan.

Er werden meerdere wereldwijde records gebroken, voor broeikasgasniveaus en voor zowel luchttemperatuur als zeeoppervlaktetemperatuur, wat bijdroeg aan extreme gebeurtenissen, waaronder overstromingen, hittegolven en bosbranden. Deze gegevens benadrukken de versnellende gevolgen van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Foto Amstelveen
(Bron C3S/ECMWF - 2025)

De wereldwijde oppervlaktetemperatuur van de lucht aan het aardoppervlak (°C) stijging boven het gemiddelde voor de aangewezen pre-industriële referentieperiode van 1850-1900, gebaseerd op verschillende wereldwijde temperatuurdatasets, weergegeven als jaarlijkse gemiddelden sinds 1967 tussen 1970-2024

Wereldwijde gemiddelde oppervlakteluchttemperatuur. De Copernicus Climate Change Service (C3S) rapporteert over belangrijke wereldwijde klimaatbevindingen voor 2024. De onderstaande wereldwijde temperatuurgegevens worden gepresenteerd ten opzichte van het pre-industriële niveau, dat een gemiddelde gebruikt voor 1850-1900, en een moderne referentieperiode, met het gemiddelde voor 1991-2020. Alle statistieken, tenzij anders aangegeven, zijn afkomstig uit de wereldwijde heranalysedataset ERA5 van ECMWF, die wordt gebruikt voor de routinematige monitoring van C3S.

2024 was het eerste jaar met een wereldwijde temperatuur die meer dan 1,5°C boven het pre-industriële niveau lag; 11 maanden van het jaar zagen de wereldwijde gemiddelde oppervlakteluchttemperatuur boven deze drempel. De gecombineerde gemiddelde temperatuur voor 2023 en 2024 is 1,54°C boven het pre-industriële niveau.

Het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)-akkoord van Parijs heeft als doel "de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur ruim onder de 2°C boven het pre-industriële niveau te houden en inspanningen te leveren om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau". Hoewel het akkoord niet specificeert wat het bereiken van dit doel inhoudt, of wat "ruim onder" 2°C precies betekent, is men het er over het algemeen over eens dat temperaturen gemiddeld over twee of drie decennia nodig zijn om te bevestigen dat een van deze drempels is overschreden. Het gemiddelde van de wereldwijde temperaturen tussen 1850-1900 wordt doorgaans beschouwd als het pre-industriële niveau.

Eén of twee jaar, waarin de temperatuur meer dan 1,5°C boven het pre-industriële niveau ligt, betekent niet dat het Akkoord van Parijs is geschonden. Echter, met de huidige opwarmingssnelheid van meer dan 0,2°C per decennium, is de kans groot dat de doelstelling van 1,5°C van het Akkoord van Parijs binnen de jaren 2030 wordt geschonden. Download het rapport: Global Climate Highlights 2024 (pdf 33 pagina’s Engels)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.