Bijgewerkt: 28 maart 2024

Werkgelegenheidseffecten van werken na de AOW

Nieuws -> Informatief

Bron: Centraal Planbureau
11-11-2014

Het Centraal Planbureau (CPB) is verzocht om de werkgelegenheidseffecten van het wetsvoorstel 'Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd' in kaart te brengen. Het wetsvoorstel bevat verschillende maatregelen op het terrein van loondoorbetaling bij ziekte, het aangaan en opzeggen van een arbeidscontract, de toepassing van het minimumloon en de wet aanpassing arbeidsduur.

Deze CPB Notitie (pdf. 20 pagina’s) beschrijft ten eerste de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor AOW-gerechtigden en de belangrijkste bevindingen uit eerder onderzoek. Daarna worden achtereenvolgens de gevolgen van het wetsvoorstel beschreven voor: (i) de werkgelegenheid voor AOW-gerechtigden, (ii) de aandelen werknemers en zelfstandigen onder werkende AOW-gerechtigden en (iii) de eventuele verdringing van niet-AOW-gerechtigden door ‘goedkope’ AOW-gerechtigde werknemers. De analyse beperkt zich tot de effecten van de voorgestelde maatregelen; werkgelegenheidseffecten van al bestaande instituties komen in deze notitie niet aan bod.

De belangrijkste bevindingen in deze notitie zijn:

De werkgelegenheidseffecten van het wetsvoorstel zijn naar verwachting gunstig voor AOW-gerechtigden. Dit positieve effect voor de werkgelegenheid wordt veroorzaakt door de vermindering van werkgeversverplichtingen bij ziekte en door de mogelijkheid voor werkgevers om meer tijdelijke contracten aan te bieden (als de cao dit toestaat). Daar staan twee negatieve effecten tegenover.

De ‘first out’ bepaling bij bedrijfseconomisch ontslag is ongunstig voor de werkgelegenheid van AOW-gerechtigden, want deze zal er toe leiden, dat sommige ontslagen werknemers niet terugkeren naar de arbeidsmarkt. De toepassing van het minimumloon kan ook een ongunstig effect hebben op de werkgelegenheid van de laagstbetaalden, maar dit effect is van beperkte omvang gezien de grootte van de ‘doelgroep’. (De rest van de analyse kunt in het pdf lezen red.).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.