Bijgewerkt: 28 maart 2024

Werkloosheid is met 17 duizend personen gestegen in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
17-11-2011

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid is in oktober 2011 met 17 duizend personen gestegen en kwam daarmee uit op 455 duizend. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Uit cijfers van UWV blijkt, dat het aantal ingeschreven werkzoekenden in oktober 2011 is uitgekomen op 455 duizend. Dat is evenveel als in september. Het aantal WW-uitkeringen is licht gestegen tot 253 duizend.

Verdere toename werkloosheid

Het aantal werklozen is in oktober voor de vierde maand op rij sterk gestegen. De toename in de afgelopen vier maanden betrof zowel mannen als vrouwen. De sterkste stijging vond plaats bij de 25- tot 45-jarigen.

Werkloosheid op hetzelfde niveau als begin 2010

In oktober 2011 was 5,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid is daarmee terug op het niveau van de top in februari 2010. Bij de 25- tot 65–jarigen is de werkloosheid inmiddels hoger dan begin vorig jaar. De werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar is nog lager dan ruim anderhalf jaar geleden.

schroef Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Onder druk


Meer werkzoekenden met lager, of middelbaar beroep

Bij UWV WERKbedrijf stonden in oktober 455 duizend werkzoekenden ingeschreven, evenveel als in september. Het aantal werkzoekenden met een lager, of middelbaar beroep nam licht toe. Onder werkzoekenden met een beroep op hoger, of wetenschappelijk niveau was sprake van een kleine daling. Het aantal werkzoekenden jonger dan 25 jaar nam voor de derde maand op rij toe.

Lichte stijging WW-uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in oktober met 0,4 procent toe tot 253 duizend. Er werden bijna 32 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt en bijna 31 duizend beëindigd. Het aantal vanwege werkhervatting beëindigde uitkeringen nam sterk af.

Pessimisme over werkgelegenheid

Steeds meer Nederlanders denken, dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden zal toenemen. Ondernemers in de industrie, bouw en zakelijke dienstverlening voorzien een verslechtering van de werkgelegenheid. Deze somberheid past bij een neergaande conjunctuur. De werkloosheid loopt sinds juni 2011 weer op.

Steeds meer consumenten verwachten een toename van de werkloosheid

Het aantal consumenten, dat een toename van de werkloosheid verwacht groeide in de loop van 2011 sterk. In november dacht 70 procent van de consumenten dat de werkloosheid in komende 12 maanden gaat stijgen. Nog maar 6 procent verwachtte een daling.

Aan het begin van 2011 maakten consumenten zich nauwelijks zorgen over de werkloosheid. De werkloosheid is sinds de zomer sterk toegenomen: met gemiddeld bijna 16 duizend per maand in de periode juli tot en met oktober.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.