Werkloosheidspercentage jongeren naar het laagste niveau in 15 jaar
Nieuws -> InformatiefBron: ILO
12-08-2024
Volgens het arbeidsbureau van de Verenigde Naties (VN) daalt het werkloosheidspercentage onder jongeren naar het laagste niveau in 15 jaar wereldwijd. Het aantal jongeren dat wereldwijd werkloos is, is op het laagste punt in 15 jaar beland, maar landen in Azië, de regio van de Stille Oceaan en Arabische staten - en vrouwen in het bijzonder - "zien de voordelen niet" van dit economische herstel na COVID, aldus het arbeidsagentschap van de VN op maandag 12 augustus 2024.
(Foto © ILO/Marcel Crozet - 2024)
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de VN is het voor jonge werknemers in landen met lage inkomens veel moeilijker om een vaste baan te vinden in vergelijking met rijkere landen
De Internationale Arbeidsorganisatie (The International Labour Organization [ILO]) is een agentschap van de Verenigde Naties met als mandaat het bevorderen van sociale en economische rechtvaardigheid door het vaststellen van internationale arbeidsnormen. Opgericht in oktober 1919 onder de Volkenbond, is het een van de eerste en oudste gespecialiseerde agentschappen van de VN. De IAO heeft 187 lidstaten: 186 van de 193 VN-lidstaten plus de Cookeilanden. Het hoofdkantoor is gevestigd in Genève, Zwitserland, met ongeveer 40 veldkantoren over de hele wereld, en het heeft ongeveer 3.381 medewerkers in dienst in 107 landen, van wie 1.698 werken in technische samenwerkingsprogramma's en -projecten.
"Demografische trends, met name de Afrikaanse 'jeugdbeving', betekent [dat] het creëren van voldoende fatsoenlijke banen cruciaal zal zijn voor sociale rechtvaardigheid en de wereldeconomie", voegde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) toe, toen het nieuwe gegevens publiceerde over trends op de wereldwijde arbeidsmarkt.
"Miljoenen jongeren over de hele wereld worden geblokkeerd in hun streven naar fatsoenlijk werk", hield de IAO vol, eraan toevoegend dat hoewel de wereldwijde jeugdwerkloosheid in 2023 daalde tot 13 procent - lager dan het niveau van vóór de pandemie met verwachte aanhoudende dalingen in 2024 en 2025 - dit herstel "ongelijkmatig" is geweest.
"In Oost-Azië (4,3 procent omhoog), de Arabische staten (één procent omhoog) en Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan (één procent omhoog) zijn de jeugdwerkloosheidscijfers blijven stijgen", aldus Sara Elder, ILO-hoofd van werkgelegenheidsanalyses en openbaar beleid.
Gebrek aan kansen. Even verontrustend is de bevinding dat meer dan één op de vijf jongeren vorig jaar geen baan, opleiding of training had – een situatie die de ILO “NEETs” noemt. “Als je een jonge vrouw bent, is de uitdaging om op school te blijven of een baan te vinden dubbel zo groot – twee op de drie jonge NEETs zijn vrouwen,” merkte mevrouw Elder op. Een andere belangrijke ontwikkeling op de arbeidsmarkt voor jongeren is dat het nu “moeilijker dan ooit” is om een fatsoenlijke en veilige baan te vinden, volgens de ILO, die schatte dat bijna 65 miljoen jongeren vorig jaar geen baan hadden.
Geboorterechtbias. “De meeste jonge werknemers hebben nog steeds geen sociale bescherming (en) blijven in tijdelijke banen die het voor hen moeilijk maken om vooruit te komen als onafhankelijke volwassenen,” vervolgde mevrouw Elder, eraan toevoegend dat slechts één op de vier jonge werknemers in landen met lage inkomens waarschijnlijk een vaste en veilige baan heeft, vergeleken met drie op de vier in rijkere landen.
De druk om werk te vinden, weegt zwaar op jongeren, ontdekte het VN-arbeidsagentschap, waarbij twee op de drie aangaven dat ze bang zijn hun baan te verliezen. Dit ondanks het feit dat de huidige generatie Z-werkzoekenden "ook de best opgeleide jongerencohort ooit is", benadrukte de ILO. “Fatsoenlijk werk is een ticket naar een betere toekomst voor jongeren. En een paspoort voor sociale rechtvaardigheid, inclusie en vrede. Het is nu tijd om kansen te creëren voor een betere toekomst,” zei mevrouw Elder.
In een oproep aan jonge werknemers overal om verandering en meer werkgelegenheid van hun regeringen te eisen, benadrukte het VN-agentschap de aanhoudende genderbias op de arbeidsmarkt die mannen boven vrouwen blijft bevoordelen. Het wees op jeugdwerkloosheidspercentages voor zowel jonge vrouwen als jonge mannen in 2023 die "bijna gelijk" waren (12,9 procent voor jonge vrouwen en 13 procent voor jonge mannen) - terwijl in de jaren vóór de pandemie het percentage voor jonge mannen hoger was. Eveneens zorgwekkend merkte de ILO op dat in 2023 het wereldwijde NEET-percentage voor jonge vrouwen meer dan het dubbele was van dat voor jonge mannen - respectievelijk 28,1 procent en 13,1 procent.
Miljoenen missen. “Kansen voor jongeren zijn zeer ongelijk, met veel jonge vrouwen, jongeren met beperkte financiële middelen of mensen met een minderheidsachtergrond die nog steeds worstelen,” zei ILO-directeur-generaal Gilbert Houngbo. “Zonder gelijke kansen op onderwijs en fatsoenlijke banen, missen miljoenen jongeren hun kansen op een betere toekomst.” De ILO-chef hield vol dat “niemand van ons kan uitkijken naar een stabiele toekomst als miljoenen jongeren over de hele wereld geen fatsoenlijk werk hebben en zich daardoor onzeker voelen en niet in staat zijn om een beter leven op te bouwen voor zichzelf en hun families”.
Hier zijn enkele van de langetermijntrends op de arbeidsmarkt voor jongere werknemers die worden benadrukt in het rapport Global Employment Trends for Youth 2024 van de ILO: Er zijn niet genoeg banen met hoge vaardigheden voor het aanbod van opgeleide jongeren, met name in landen met een middeninkomen; De groei in 'moderne' diensten en in banen in de maakindustrie voor jongeren is beperkt; Het is van cruciaal belang om de ontwikkeling van vaardigheden op peil te houden met de veranderende vraag naar groene en digitale vaardigheden om de mismatch in het onderwijs te verkleinen.