Bijgewerkt: 11 augustus 2022

West ontmoet Oost in Amstelveen

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Stadsdorp Elsrijk
06-08-2022

Graag willen we u informeren over een diversiteitsactiviteit in Amstelveen over de Indisch-Indonesische geschiedenis en cultuur i.s.m. het onderwijs. Amstelveen met haar 138 culturen vormt een kleurrijke gemeente, waar migranten die een koloniaal verleden hebben, goed geïntegreerd zijn.

Maar niet alle Amstelveners en vooral onze schooljeugd zijn goed geïnformeerd over wat zich in ons koloniaal verleden zoals in het voormalig Nederlands-Indië heeft afgespeeld. Wetenschappelijk onderzoek vooral naar de Tweede Wereldoorlog met het dekolonisatieproces daarna geven nieuwe feiten en onderwijsprogramma's informeren onze schooljeugd.

Stadsdorp Elsrijk en haar samenwerkingspartners zoals leerlingen van het Hermann Wesselink College als cultuurschool, willen dit in een educatief theaterprogramma presenteren. Daarvoor is het verhaal van Saar en Sarina geschreven dat gebaseerd is op het verhaal 'Oeroeg' van Hella Haasse.

Daarbij willen we ook informatie over de gedeelde relatie Nederland-Indonesië en vooral gebeurtenissen in de Tweede wereldoorlog en de nasleep daarvan, laten samengaan met cultuur zoals dans, muziek en eettradities uit Indonesië en Nederland.Hoe kunnen West en Oost elkaar ontmoeten en op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingsrelaties om het gezamenlijke koloniaal verleden te verwerken en daarbij van elkaar te leren?

Met dergelijke activiteiten van transculture ontmoetingsdagen willen we ook aandacht geven aan duurzaam samenleven in onze wijk Elsrijk. Op scholen en andere locaties willen we zo bijdragen aan burgerschapsvorming en het verlangen naar vrijheid en democratie in onze kleurrijke pluriforme samenleving?

Het project Ontmoeten & (Her)denken heeft vanaf 2013 geëxperimenteerd met een tiental Amstelveense basisscholen en breidt dit de komende jaren uit naar andere vormen van onderwijs. Benieuwd hoe leerlingen van het Hermann Wesselink College via verhalen en beeldende kunst samen met twee Indisch-Indonesische gamelan- en angklung-ensembles Swara Santi en Melodi Bambu hieraan vormgeven?

Iedereen is welkom op de voorstelling West ontmoet Oost op zondagmiddag 11 september 2022 van 15.00 uur tot 17.30 uur in het Amstelveense Openluchttheater (de Ruwiellaan 20) met eten en napraten. Dit geldt ook voor scholen die aan onze vervolgactiviteiten mee willen doen. Deze transculturele ontmoetingsdag voor wijkbewoners en andere belangstellenden wordt afgesloten met Indisch en Indonesisch eten. Kosten entree € 5,00 en eten € 10,00. Te voldoen bij de ingang. U kunt zich alvast inschrijven via info@stadsdorpelsrijk.nl en dan houden wij u op de hoogte.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.