Bijgewerkt: 22 januari 2025

Wethouder Brandes bezocht het Medisch Orthopedagogisch Centrum 't Kabouterhuis in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
03-09-2014

Donderdag 28 augustus 2014 heeft Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Jeugdzaken een bezoek gebracht aan het Medisch Orthopedagogisch Centrum 't Kabouterhuis (MOC) in Amstelveen aan de Marne 127 . Gedurende een meer dan drie uur durend bezoek werd hij door medewerkers en ouders bijgepraat over het behandelen van zeer jonge kinderen die gedrags- of ontwikkelingsproblemen hebben, zoals autisme, agressie, trauma, angst, leerproblemen of eet- of spraakstoornissen.

Jeroen Brandes: “Ik denk, dat het heel belangrijk is, dat instellingen als het Kabouterhuis al in een vroeg stadium bij kinderen tot zes jaar kunnen opsporen, of er wellicht iets aan de hand is met een kindje. Als je er vroeg bij bent, voorkom je hopelijk, dat een kindje bijvoorbeeld later als puber uit de bocht vliegt en crimineel gedrag gaat vertonen. Ik geloof echt, dat je met het vroeg signaleren van mogelijke problemen de meeste kans hebt goede resultaten te behalen. “

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2014)

Regiomanager Annelies de Leeuw van MOC ' t Kabouterhuis in gesprek met wethouder Jeroen Brandes


MOC ’t Kabouterhuis is een instelling die zowel jeugdzorg als geestelijke gezondheidszorg biedt. De instelling heeft al bijna 66 jaar ervaring in het behandelen van gedrags- en ontwikkelingsproblematiek van kinderen en de begeleiding van ouders. Het Kabouterhuis heeft acht units en werkt vanuit zes vestigingen, vier in Amsterdam één in Hoofddorp en één in Amstelveen, aan de Marne. Bij ’t Kabouterhuis wordt er samengewerkt door orthopedagogisch medewerkers, gezinsbegeleiders, gedragswetenschappers, kinderartsen, kinderpsychiaters, kinderfysiotherapeuten, logopedisten, psychotherapeuten en verpleegkundigen. Van de circa 280 medewerkers, zijn 250 medewerkers direct betrokken bij behandelingen, dat is 90%.

Historie

De Stichting ‘t Kabouterhuis kwam in 1945 vanuit particulier initiatief tot stand en werd gevestigd in de destijds bestaande "Villa Johanna" gelegen aan de Amsteldijk 196. Op 15 december 1945 opende Prinses Juliana in aanwezigheid van haar dochters Beatrix en Irene 't Kabouterhuis. De behandeling richtte zich op dat moment vrijwel volledig op jonge kinderen die door de laatste oorlogsjaren een lichamelijke achterstand hadden opgelopen. De hulp ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een volledige behandeling van kind en gezin. Dit leidde in 1970 tot een erkenning van het werk als een verstrekking in de zin van de AWBZ.

Om de hulpverlening dichter bij de cliënt te brengen zijn er sinds de jaren ‘90 drie Kabouterhuis-locaties bijgekomen in de regio’s Amsterdam Noord, Amsterdam Zuidoost en Amstelland en de Meerlanden in Amstelveen in 2011.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.