Bijgewerkt: 12 augustus 2022

Wethouder Floor Gordon bezocht duurzame bedrijven in Amstelveen

Nieuws ->

Bron: Gemeente Amstelveen
14-12-2021

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid ging deze week (49-2021) op bedrijventour bij vier Amstelveense bedrijven die een verschil maken op het gebied van Duurzaamheid. Ze bezocht Share Now, Infarm, Schouten Opti-Fleurs en Boer ‘n Buffel.

'We hebben weer mooie toekomstgerichte bedrijven gezien. Deze bedrijven weten te inspireren op bijvoorbeeld het gebied energiereductie en het hergebruik van grondstoffen. Wist u dat een elektrische leenauto 6 tot 12 keer meer gebruikt wordt dan een gewone auto? Bij verticale landbouw wordt gebruik gemaakt van gestapelde kweeklagen Voor het kweken van kruiden en heeft InFarm vrijwel geen land, water en transport nodig. En binnenkort kunnen we duurzame buffelmozzarella uit Amstelveen eten'- geeft wethouder Gordon aan.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Floor Gordon wethouder EZ en directeur Robert Bosman (Share Now) bij de elektrische BMW i3's, waar de bedrijfsbezoeken mee werden afgelegd


De wethouder sprak met directeur Robert Bosman van autodeeldienst Share Now bij de hub Stadstuinen. Sinds 2020 is deze aanbieder in Amstelveen actief met 400 elektrische deelauto’s in Amstelveen en Amsterdam. Om deze flexibele en duurzame mobiliteit zelf te ervaren werden de volgende werkbezoeken met een 100% elektrische auto afgelegd. Ontgrendelen van de auto gaat via de smartphone. Vanuit de hub Stadstuinen Amstelveen is het mogelijk een deelauto te pakken en in Amsterdam achter te laten.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Dávid Bányai City Operations Manager van Infarm Nederland, Tom van Dijk accountmanager bedrijven gemeente Amstelveen, Floor Gordon wethouder EZ en Pascal van Ham directeur Infarm Nederland


Het innovatieve en duurzame stadslandbouw bedrijf Infarm heeft sinds dit jaar een vestiging op de Zijdelweg in Amstelveen Zuid. Het bedrijf uit Berlijn is inmiddels op drie continenten gevestigd bij grote steden als New York en Tokyo. De wethouder kreeg een presentatie en rondleiding door fabriekshal waar de planten gekweekt worden. Infarm bouwt aan een wereldwijd netwerk van boerderijen die dichter bij onze steden staan en vriendelijker zijn voor het milieu. Via verticale landbouw teelt Infarmhet hele jaar door een divers assortiment van hoogwaardige producten. Op dit moment allerlei verse kruiden volgend jaar staan ook sla tomaten en bijzondere paddenstoelen op de planning. Infarm levert aan voedselbezorgdiensten, supermarkten en horeca. Door het verticale productieproces is er 95% minder water en land nodig, 90% minder transport en ze gebruiken geen gif bij de productie. Doordat Infarm alleen produceren wat is besteld hebben ze geen voedselafval.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Floor Gordon wethouder EZ, Bart en Gerrit Jan Schouten (Schouten Opti-Fleurs), Tom van Dijk (accountmanager bedrijven gemeente Amstelveen)


Het derde bedrijfsbezoek was bij gerberakwekerij Schouten Opti-Fleurs. In het nieuwe pand aan de Meerlandenweg zijn tal van nieuwe duurzame maatregelen, zoals LED-verlichting en koeling via aanzuiging van buitenlucht en een warmtekoppeling met het huidige bedrijf.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Olivier Schutzelaars eigenaar van Boer 'n Buffel en Floor Gordon wethouder EZ met de waterbuffels in de stal


Boer ’n Buffel wil een toekomstbestendige boerderij realiseren. Deze startup wil een boerderij worden die de grond beheert, waar eigen producten worden gemaakt, en een boerderij met een sterke verbinding tussen boer en burger. Met de melk van zijn waterbuffels wil Olivier Schutzelaars vanaf volgend jaar buffelmozzarella gaan produceren. Inwoners zijn wat hem betreft in de toekomst ook welkom om zijn waterbuffels te komen aaien. Waterbuffels zijn namelijk heel zachtaardig en zoeken graag elkaars gezelschap op. Door het langere damstelsel zijn waterbuffels nog beter in staat ruw voedsel te verteren. Waterbuffels hebben in tegenstelling tot koeiengeen krachtvoer nodig en ze hoeven niet  te worden ontwormd. Waterbuffels lopen niet snel vast in de modder en gaan goed samen met duurzaam weidevogelbeheer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.