Bijgewerkt: 24 maart 2023

Wethouder Marijn van Ballegooijen bezocht een Homa bijeenkomst in Overveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-06-2018

Op 17 juni 2018 was wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) namens het college bij een zogenaamde 'Homa'-bijeenkomst in Overveen van de gemeente Bloemendaal met veel bezoekers van de Indiase gemeenschap uit Amstelveen. ‘Homa’ is een Sanskriet woord voor een eeuwenoude ceremonie, waarbij mantra’s worden gezongen.

Homa verwijst naar een ritueel, waarin een vergetelheid of een religieus offer in vuur en vlam wordt gezet. Een Homa wordt soms een 'offerritueel' genoemd omdat het vuur het offer vernietigt, maar een Homa is nauwkeuriger een 'votief ritueel'. Het vuur is de agent en het aanbod omvat die materiële en symbolische, zoals granen, geklaarde boter, melk, wierook en zaden.

Het is geworteld in de Vedische religie en werd in de oudheid geadopteerd door het Boeddhisme en het Jainisme. De praktijk breidde zich uit van India naar Centraal-Azië, Oost-Azië en Zuidoost-Azië. Homarituelen blijven een belangrijk onderdeel van veel hindoe ceremonies en variaties van Homa worden nog steeds beoefend in het hedendaagse boeddhisme, met name in delen van Tibet en Japan. Het is ook te vinden in het moderne jaïnisme. Een Homa-ritueel is bekend onder alternatieve namen, zoals yajna in het hindoeïsme, wat soms grotere openbare vuurrituelen betekent, of jajnavidhana of goma in het boeddhisme. In de moderne tijd is een Homa of Havana meestal een privé-ritueel rond een symbolisch vuur, zoals dat op een bruiloft wordt waargenomen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)

Vlnr.: Nico Heijink (VVD) wethouder van de gemeente Bloemendaal, spiritueel leider Sri Sri Ravi Shankar oprichter van de Art of Living Foundation, wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) van de gemeente Amstelveen, Noor Francken - President Art of Living Foundation Netherlands


Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn: 'In Amstelveen wonen bijna 4.500 mensen met een Indiase achtergrond. Daarom vond het college het goed om aanwezig te zijn en zo contact te hebben met de Indiase gemeenschap. Het is belangrijk om een verbinding te maken tussen de Indiase inwoners en de inwoners die al langer in Amstelveen wonen. Het college is bezig met sociale cohesie. Over dat thema gaan we nog in gesprek met de Indiase gemeenschap.'

De ceremonie werd verricht door Vedische geleerden en staat in het teken van reiniging, licht en spiritualiteit. Bijzondere gast was vredesambassadeur en oprichter van de Stichting Art of Living; Sri Sri Ravi Shankar. Hij heeft miljoenen volgers over de hele wereld. De wethouder sprak met Sri Sri Shankar en andere aanwezigen uit de Indiase gemeenschap. De bijeenkomst werd georganiseerd door stichting The Art of Living die zich inzet voor een geweldloze samenleving. Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.