Bijgewerkt: 8 december 2021

Wethouder Pols wil praten over A9

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
24-06-2009

Wethouder Remco Pols (PvdA)  is bereid met Den Haag te praten over de 100 miljoen euro, die Amstelveen wil steken in een tunnel voor de A9. B en W werden vorige week verrast door de ommezwaai van de VVD, die de A9-tunnel wil schrappen vanwege de grote risico's.

Pols Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Remco Pols (PvdA) wethouder ruimte, bouwen en wonen


B en W noemen dit 'ontijdig en voorbarig'. Het college wil daarom gewoon verder op de ingeslagen weg. GroenLinks wil de tunnel nog niet schrappen, maar wel wethouder Remco Pols opnieuw laten onderhandelen. Pols gaat praten met het Rijk en probeert in ieder geval zo voordelig mogelijke afspraken te maken voor Amstelveen.

Er moet nog worden onderhandeld over de termijnen waarop Amstelveen de afgesproken 100 miljoen euro betaalt. De te kiezen termijnen kunnen van grote invloed zijn op de gemeentelijke financiën. Het college wijst er verder op, dat Amstelveen met het bouwen op en rond de tunnel een winst kan maken van maximaal 65 miljoen euro. Om risico's af te dekken komt er een reserve van 30 miljoen euro, die, als alles goed gaat, niet hoeft te worden aangesproken.

De vrees van de VVD dat om het geïnvesteerde geld terug te verdienen iedere vierkante meter nabij de A9 bebouwd moet worden, is volgens het college onterecht. In september komt er een plan voor wat er op en om de tunnel komt. Dan ontstaat meer inzicht in hoeveel de tunnel kan opleveren. Amstelveen kan niet zomaar onder de afspraken uit. Daarvoor is instemming nodig van alle bij het A6/A9-project betrokken partijen. Het CDA wil doorgaan met de tunnel, omdat het een unieke kans is op schonere lucht en minder lawaai.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.