Bijgewerkt: 25 juni 2024

Wijn- en druifsoorten worden met een kleine letter geschreven

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
03-08-2017

De wijnsoort rioja krijgt een kleine letter, dus juist is: een glas rioja. Wijn- en druifsoorten worden met een kleine letter geschreven: chardonnay, merlot, riesling. Dat geldt ook voor soorten die zijn genoemd naar een aardrijkskundige naam: rioja (uit de regio Rioja), bordeaux (uit het wijngebied Bordeaux), beaujolais (uit de streek Beaujolais). Ook andere dranken en bijvoorbeeld kaassoorten zijn met een kleine letter: champagne, cognac, brie, camembert, roquefort, stilton.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

De blauwe Pinotin druif, dat verwant is aan de Cabernet Sauvignon groeit ook in de Amsteltuin in Amstelveen


Als een aardrijkskundige naam als bijvoeglijk naamwoord gebruikt wordt, behoudt hij wel zijn hoofdletter: Edammer kaas, Franse kaas, Gelderse worst. In ons boek de Taal-top-100 vatten we deze verschillen in spelling (met/zonder hoofdletter) samen in één voorbeeldzin: ‘Ik hou van Franse kazen, zoals brie en roquefort.’

Het Genootschap Onze Taal is een vereniging voor taalliefhebbers. Met een uniek tijdschrift: het enige in Nederland, waarin deskundig én op een prettig leesbare manier over alle aspecten van de taal geschreven wordt. Het Genootschap Onze Taal heeft bovendien een Taaladviesdienst, die vragen over de Nederlandse taal beantwoordt, en geeft verder door middel van congressen, elektronische nieuwsbrieven, boeken en een website voorlichting over het Nederlands.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.