Bijgewerkt: 25 juni 2022

Winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018 bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra/Stichting Literatuur Prijs
21-05-2018

De Libris Literatuur Prijs 2018 ging naar Murat Isik (1977) voor zijn roman 'Wees onzichtbaar'. Dat maakte juryvoorzitter Abdelkader Benali bekend op 7 mei in het Amstel Hotel, tijdens het galadiner voor genodigden. Isik ontving een cheque van 50.000 euro voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en uit handen van Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W een door Irma Boom ontworpen bronzen legpenning. De prijsuitreiking werd traditiegetrouw rechtstreeks uitgezonden in Nieuwsuur op NPO 2.

Foto Amstelveen
(Bron Libris Venstra - 2018)

Murat Isik (1977) met de omslag van zijn roman 'Wees onzichtbaar'


'Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman. Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis,' -aldus de jury. De andere genomineerden waren Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjen van Veelen en Tommy Wieringa.

Zaterdag 26 mei 2018 komt Murat Isik, de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018 naar Boekhandel Libris Venstra. Hij won de prijs met zijn roman 'Wees onzichtbaar'. Welke vraag zou u Murat Isik willen stellen? Mail deze naar info@venstra.nl . In een flits interview zal Murat uw vraag beantwoorden.

Wees onzichtbaar vertelt over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en is een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer. De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam - als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert - groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin en zijn ouders. Locatie: Boekhandel Libris Venstra Tijd: 14:30 - 15:15. Toegang: gratis. Aanmelden: niet verplicht wel erg praktisch ... tel 0206419880 of mail info@venstra.nl . Stadsplein 102 A 1181 ZM AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.