Bijgewerkt: 5 juni 2023

Witgoedactie voor Amstelveense huishoudens met energiearmoede

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
27-10-2022

Om inwoners van Amstelveen met energiearmoede te helpen hun energierekening te verlagen, draagt de gemeente financieel bij aan o.a. een nieuwe energiezuinige koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine. Er kan al gemiddeld € 160 per jaar bespaard worden door een 10 jaar oud witgoedapparaat te vervangen door een nieuw duurzaam apparaat. Dit helpt om te besparen op de energierekening.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid

Inwoners die de eenmalige energietoeslag hebben ontvangen, krijgen een brief met informatie hoe ze een voucher ter waarde van € 500 kunnen aanvragen voor aankoop van een nieuwe duurzame koelkast, diepvriezer, koel-vriescombinatie of wasmachine.

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid: 'De aanschaf van een energiezuinig apparaat zorgt direct voor een lager energieverbruik en een daling van de energielasten. Omdat de kosten voor de aanschaf van een nieuw apparaat hoog zijn, willen we inwoners met een laag inkomen stimuleren de aankoop te doen. We realiseren ons dat de inwoner in sommige gevallen nog zelf geld moet bijleggen en dat dit soms lastig is. De eigen bijdrage kan echter in 1 à 2 jaar weer zijn terugverdiend.'

Witgoedactie. Voor deze actie gaat de gemeente inwoners aanschrijven die de energietoeslag uitgekeerd hebben gekregen. Dit zijn Amstelveners met een laag inkomen (130 % van de toepasselijke bijstandsnorm), die het hardst worden geraakt door de stijgende energieprijzen. Met een energiezuinige koel-vriescombinatie kan bijvoorbeeld tot € 135,- per jaar worden bespaard. Er zijn in totaal 500 vouchers beschikbaar. Indien blijkt dat het aantal beschikbare vouchers onvoldoende is wordt bezien of uitbreiding van het project mogelijk is.

Energieloket. Het Energieloket Amstelveen ontwikkelt het vouchersysteem. De vouchers kunnen alleen ingewisseld worden voor witgoedapparatuur. De leveranciers van het witgoed zijn verplicht om oude modellen mee terug te nemen om te voorkomen dat oude witgoedapparaten in de roulatie blijven. Zodra de actie start ontvangen de betreffende inwoners een brief met alle informatie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.