Bijgewerkt: 21 september 2021

Woningcorporaties beloven minder hoge huurstijgingen

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
25-01-2015

Woningcorporaties beloven meer rekening te houden met de betaalbaarheid van de huren. Dat blijkt uit een enquête van Aedes-Magazine. Minder corporaties dan vorig jaar zijn van plan de huren te verhogen om de verhuurdersheffing te betalen (66 procent in 2015, 80 procent in 2014). Daarnaast zegt bijna de helft de maximale ruimte voor huurverhoging niet te gaan gebruiken (18 procent in 2014) – meldt de Nederlandse Woonbond.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Huurflat aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen


Sinds 2012 peilt Aedes-Magazine jaarlijks de mening van directeur-bestuurders van corporaties over (ontwikkelingen in) de sector. In totaal vulden 146 bestuurders de enquête in, dat is 41 procent van alle bestuurders. De Woonbond vindt, dat verhuurders alles op alles moeten zetten om huren betaalbaar te houden.

De maximale basishuurverhoging ligt dit jaar op 2,5 procent, maar de huurstijging kan inkomensafhankelijk oplopen tot 5 procent. De Woonbond gaat actievoeren tegen nieuwe gigantische huurverhogingen. De afgelopen twee jaar stegen de huren bij corporaties bijna 10 procent. Veel huurders zitten financieel in de knel door deze gigantische huurstijgingen. In december vorig jaar bleek uit cijfers van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, dat de financiële situatie van corporaties sterk verbeterd is. De ruimte om huren niet opnieuw enorm te laten stijgen is er dus. Komende zaterdag houdt de Woonbond een actiecafé om samen met tientallen huurdersorganisaties plannen te maken voor acties om een nieuw jaar aan enorme huurstijgingen tegen te houden.

Zaterdag 24 januari 2015 startte ook de campagne ‘Blokkeer de huurverhoging’. Lidorganisaties van de Woonbond kunnen zich nog aanmelden voor het actiecafé in Café Stairway to Heaven in Utrecht. De Woonbond richt haar campagne op politiek en verhuurders. De Woonbond wil, dat het huurbeleid wordt aangepast, waardoor verhuurders niet zulke hoge huurverhogingen kunnen vragen. Maar verhuurders hoeven de ruimte die er nu is ook niet zo ruim te benutten. ‘Verhuurders en de politiek hebben beide hun verantwoordelijkheid voor betaalbare huren,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Het is tijd, dat ze die nu ook nemen.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.