Bijgewerkt: 7 december 2023

Woningen en auto's in beslag genomen tijdens witwasonderzoek

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
15-06-2019

Op donderdag 13 juni 2019 werd bij een politieactie beslag gelegd op dure auto's en woningen. Dit alles in het kader van een groot witwasonderzoek. Op zeven plaatsen in Nederland (Rotterdam, Capelle, Reeuwijk, Amstelveen, Eindhoven) invallen gedaan door politie en justitie in het kader van een langlopend witwasonderzoek.

Woningen en bedrijfspanden werden bij deze politieactie doorzocht en hierbij werden drie dure auto’s in beslag genomen, een gouden Rolex horloge, merktassen van onder andere Gucci, Christian Louboutin en Chanel en de administratie van verschillende bedrijven. Omdat het vermoeden bestaat dat er crimineel geld geïnvesteerd is in een tweetal woningen is hier ook beslag op gelegd. Dit was in Capelle aan de IJssel en Rotterdam. Zo was er onlangs in een van de woningen een keuken van meer dan 60.000 euro geplaatst. Omdat het hier om een witwasonderzoek gaat zal de administratie uitvoerig worden onderzocht en hierover zullen de verdachten later worden gehoord. De politie gaat verder het met onderzoek en sluit aanhoudingen niet uit.

Foto Amstelveen
(Foto Politie Nederland - 2019)

Bij een politieactie in het kader van een groot witwasonderzoek op donderdag 13 juni 2019 worden de in beslag gelegde dure auto's afgevoerd


Het witwassen van geld is het proces van het verbergen van de oorsprong van illegaal verkregen geld door het door te geven via een complexe reeks van bankoverschrijvingen of commerciële transacties. De algemene opzet van dit proces is dat het geld op ondoorzichtige en indirecte wijze aan de witwasser wordt teruggegeven.

Een van de problemen van criminele activiteiten is het verantwoorden van de opbrengsten zonder de verdenking van rechtshandhavingsinstanties te wekken. Er kan veel tijd en moeite worden gestoken in strategieën die een veilig gebruik van deze opbrengsten mogelijk maken zonder dat er ongewenste verdenkingen worden gewekt. De uitvoering van dergelijke strategieën wordt doorgaans het witwassen van geld genoemd. Nadat geld is witgewassen, kan het voor legitieme doeleinden worden gebruikt. In veel rechtsgebieden hebben rechtshandhavingsinstanties geavanceerde systemen opgezet om verdachte transacties of activiteiten op te sporen, en veel rechtshandhavingsinstanties hebben internationale samenwerkingsregelingen opgezet om elkaar daarbij te helpen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.