Bijgewerkt: 2 december 2022

Woningzoekenden opgelicht in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
24-10-2012

Tenminste 27 woningzoekenden zijn tussen juni en augustus 2012 slachtoffer geworden van oplichting door een man die advertenties plaatste op een woningverhuur website. Een foto van de verdachte is op de website www.depolitiezoekt.nl  geplaatst en is vanavond 24 oktober 2012 te zien in de programma's Bureau 020 (AT5) en Ter Plaatse (RTV Noord Holland).

Via internet werd een appartement aan de Fokke Simonszstraat in Amsterdam voor bepaalde tijd verhuurd aan meerdere huurders. De verdachte had onder de namen Richard de Groot en Richard Leeuw verschillende advertenties geplaatst. “Mensen die op deze advertenties reageerden, werden uitgenodigd om het appartement te komen bekijken”, legt Anita Dijkstra van de wijkteamrecherche van district Centrum uit.

“In ieder geval 27 woningzoekenden hebben vervolgens een contract ondertekend, borg betaald en de sleutels van de woning gekregen, die direct werden uitgeprobeerd. Op de dag, dat zij in het appartement zouden trekken, kwamen ze echter van een koude kermis thuis: de sloten bleken veranderd.”

De man had de betreffende kamer zelf voor drie maanden gehuurd. Het totale bedrag dat hij aan borg en huur heeft opgestreken, loopt in de tienduizenden euro’s. Het kan zijn, dat meer mensen slachtoffer zijn geworden van deze oplichting. Dijkstra: “Ik adviseer iedereen die op een dergelijke manier is bedrogen, direct aangifte te doen bij de politie.”

Belangrijk is dat woningzoekenden alert zijn. Zorg, dat je de woning te zien krijgt en dat het huurcontract rond is, voordat je iets betaalt, en test de sleutels die je krijgt. Dijkstra: “Het is ook belangrijk, dat mensen verifiëren wat de verhuurder heeft ingevuld op het contract.

Is hij wel wie hij zegt, dat hij is? Is dat daadwerkelijk zijn burgerservicenummer? Dergelijke details kunnen hen op scherp zetten.” Kijk voor de foto van de verdachte op depolitiezoekt.nl . Vanavond wordt in de programma’s Bureau 020 op AT5 en Ter Plaatse op RTV Noord Holland ook aandacht aan de zaak besteed.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.