Woonfraude wordt aangepakt in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Amstelveens Weekblad
30-05-2012
De gemeente Amstelveen gaat het illegaal bewonen van huizen en criminele activiteiten in woningen aanpakken. Dat heeft wethouder Herbert Raat (handhaving) aangekondigd. Het idee om woonfraude aan te pakken ontstond, toen Raat recent samen met burgemeester Jan van Zanen een presentatie bijwoonde van de projecten Doorzon en Zoeklicht bij de politie in Amsterdam.
Deze projecten beogen illegale bewoning en criminele activiteiten in woningen op te sporen en aan te pakken. Dat maakt in de hoofdstad jaarlijks honderden onrechtmatig bezette sociale woningen vrij.
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)
Wethouder Herbert Raat (l) en burgemeester Jan van Zanen tijdens een persbijeenkomst in 2011
Raat, Van Zanen en wethouder Jan-Willem Groot willen deze aanpak ook in Amstelveen invoeren. Bij Zoeklicht gaat het om het natrekken van meldingen van bewoners over bijvoorbeeld onderverhuur, leegstand, of wanneer er teveel mensen in een huis wonen. Dat betreft vooral de woningcorporaties. Doorzon richt zich meer op justitiële en criminele zaken, zoals wietplantages.
In Amsterdam wordt naar schatting 10 procent van de sociale woningen illegaal doorverhuurd. In Amstelveen zou dat rond de 5 procent zijn, wat neerkomt op zo'n 500 woningen, waar iemand anders woont dan mensen die er recht op hebben.
„Elke sociale woning heeft de gemeente vanwege een lagere grondprijs tienduizenden euro's gekost," zegt Raat. „Daarmee loopt de schade in de miljoenen. Niemand wil belasting betalen voor mensen die misbruik maken van regelingen."
Raat woonde zelf ooit in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waar zijn bovenbuurman zijn woning aan een paar jongens doorverhuurde. De buurman verdiende daar veel geld mee en woonde intussen zelf in Purmerend. De buren hadden last van hun vele feesten. De aanpak in Amstelveen moet zo snel mogelijk, liefst kort na de zomerperiode van start gaan.