Bijgewerkt: 18 oktober 2024

Woonruimteverdeling woningen van Eigen Haard in 2023

Nieuws -> Informatief

Bron: Woningcorporatie Eigen Haard
20-06-2024

In dit rapport leggen wij verantwoording af over de Woonruimteverdeling van de woningen van woningcorporatie Eigen Haard die we verhuurd hebben in 2023. Zowel voor de vrije huur- als de sociale huursector.

Op hoofdlijnen geven we in dit verslag duiding aan de data. Eerst concern breed, en later in het verslag zoomen we in per gemeente. Voor de bestuurlijke overleggen met de gemeenten ontvangt elke regiogemeente een eigen rapport met naast de gemeenschappelijke tabellen, alleen de data van de toewijzingen in de betreffende gemeente. In Amsterdam verloopt de monitoring en verantwoording collectief via de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

De bron van tabellen en grafieken is WoningNet, tenzij anders vermeld. Dit betekent dat alle verhuringen die zijn afgemeld in WoningNet zijn meegeteld (dit betreft de verhuringen via de media -inclusief loting- en directe bemiddelingen). Er kunnen zich kleine verschillen met het Jaarverslag van Eigen Haard voordoen, omdat voor het Jaarverslag net anders geregistreerd wordt.

Foto Amstelveen
(Bron Eigen Haard - 2024)

In Amstelveen heb je veel punten nodig voor een sociale huurwoning

Met ‘verhuringen via de media’ bedoelen we alle woningen die aangeboden worden via de website van WoningNet en waarop alle woningzoekenden kunnen reageren (aanbodmodel inclusief loting). Dit in tegenstelling tot ‘directe bemiddelingen’ waarbij een woning direct aan een specifieke woningzoekende wordt aangeboden. De directe bemiddelingen worden na toewijzing wel verantwoord binnen WoningNet waardoor duidelijk blijft aan wie we wat verhuren.

Het verslag is opgesteld zoals in 2022, met een paar verbeteringen. De verhuringen zijn dit jaar bijvoorbeeld gesplitst naar type verhuring (aanbodmodel, loting, directe bemiddeling). De groep ‘overige huishoudens’, en hun kansen, is nu opgesplitst in meerdere subgroepen. Daarnaast is een aantal hoofdstukken toegevoegd met informatie die als gevolg van het nieuwe woonruimteverdeelsysteem per januari 2023 van belang is (aantal punten bij toewijzing, verhuringen naar soort punten).

Factsheet Eigen Haard 2023 Amstelveen

Sociale huur 512 woningen verhuurd, midden huur 70 woningen verhuurd Eigen Haard in Amstelveen. Aantal woningen 10.907. Sociale huur 9.694. Middensegment 1.213

Conclusies Amstelveen

•          In Amstelveen heb je veel punten nodig voor een sociale huurwoning.

•          De slaagkans is met 0,5 procent laag.

•          Senioren hebben een hogere slaagkans.

•          Huishoudens onder de 65 jaar zónder kinderen hebben de laagste slaagkans.

•          85 % van de woningen verhuren we aan lage inkomens.

•          We hebben een gevarieerd middensegment huuraanbod.

•          Veel middenhuurwoningen zijn verhuurd aan doorstromers.

Van alle woningen mag de gemeente maximaal 50 % toewijzen aan woningzoekenden die een lokale of regionale binding hebben. In Amstelveen is dat het geval. De lokale ruimte is vooral ingezet voor voorrang gemeentelijke binding (17%) en maatwerk Wonen voor jongeren 28-34 jaar (5%). In de regionale ruimte zijn stadsvernieuwingsurgenten (7%) en sociaal-medisch urgenten (4%) bediend. In de overige ruimte is vooral toegewezen op punten (33%) en aan statushouders (14%). Statushouders vallen voor dit overzicht in de categorie overig.

Maar liefst 53.246 woningzoekenden hebben gereageerd op een woning van Eigen Haard in Amstelveen. De kans om via het aanbod op WoningNet een woning van Eigen Haard te krijgen, is in Amstelveen 0,5 procent. Als we ook directe bemiddelingen meetellen is de kans 1,0 procent. De kans is het hoogst voor senioren. En het laagst voor huishoudens onder de 65 jaar zónder kinderen.

Nieuw Woonruimteverdeelsysteem. Sinds januari 2023 geldt het nieuwe woonruimte- verdeelsysteem in de Stadsregio Amsterdam. De woningzoekende met het hoogste puntenaantal krijgt de woning toegewezen, dus niet degene met de langste inschrijfduur. Woningzoekenden kunnen hun kansen beïnvloeden door actief te reageren. We verwachten dat pas na enkele jaren de volledige effecten van dit verdeelsysteem te zien zijn. De eerste effecten die we regiobreed zien:

•          Een stijging van het aantal actief woningzoekenden.

•          Jongeren bouwen meer punten op dan ouderen.

We wijzen bijna de helft van de woningen toe in de categorie van € 452 tot € 647. In de hoogste sociale huurklasse wijzen we 15 procent toe. Dat betekent dat we vooral toewijzen aan de lage inkomens.

Middensegment verhuringen. Wij bieden onze vrije sector huurwoningen aan in het middensegment met een huur tot € 1131 (prijspeil 2023). In Amstelveen vallen alle verhuurde woningen in dit segment. We willen 60 procent van onze MSH-woningen verhuren aan doorstromers uit de sociale huur te en minimaal 30 procent aan instromende middeninkomens.

•          56 woningen hebben we verhuurd aan middeninkomens.

•          14 woningen hebben we verhuurd aan hogere inkomens: Dit zijn doorstromers uit een sociale huurwoning met een hoger inkomen.

•          De helft van de woningen is verhuurd aan gezinnen.

•          De gemiddelde huurprijs in Amstelveen was € 955; We hebben dus een gevarieerd aanbod.

•          Het percentage doorstromers uit de sociale huur is 79%

•          Van de doorstromers uit de sociale huur kwam 40% uit de gemeente Amstelveen en 60% kwam uit een andere gemeente.

•          Van de woningen die zijn verhuurd aan instromende middeninkomens was 2/3 al inwoner van Amstelveen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.