Bijgewerkt: 26 februari 2024

Woord van het jaar is 'gedoogsteun'

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
22-12-2010

Gedoogsteun is volgens ruim tweeduizend leden van het Genootschap Onze Taal het woord van het jaar 2010. Lezers van Onze Taal en van Taalpost konden laten weten welk woord zij het meest typerend vinden voor het nu bijna afgelopen jaar. Het ging daarbij niet om het móóiste woord, en het hoefde ook geen nieuw woord te zijn.

Met 741 stemmen is gedoogsteun de afgetekende winnaar. Aswolk werd tweede, met minder dan de helft van dat aantal (351 stemmen), gevolgd door linkse hobby met 250 stemmen. De rest van de top-tien: Bavariameisje (229 stemmen), Damschreeuwer (132), Dr. Bibber-regel (121), ipadden (86), stresstest (78), waxinewerper (37) en Anne Frank-boom (28).

Gedoogsteun?

In democratische parlementaire systemen is het normaal, dat als geen enkele partij de meerderheid heeft, er door meerdere partijen een coalitie wordt gevormd die een meerderheid heeft in het parlement.

Wanneer het vormen van een meerderheidskabinet niet mogelijk blijkt, of wat vaker voorkomt, een coalitiepartij haar steun aan de regering opzegt, wordt de zittende regering een minderheidskabinet.

Om haar plannen en programma voort te kunnen zetten is de regering in een dergelijke situatie afhankelijk van gedoogsteun buiten de coalitie. Gedoogsteun wordt doorgaans geleverd door partijen die ideologische of programmatische overeenkomsten hebben met een of meerdere coalitiepartijen.

Sinds 14 oktober 2010 beschikt Nederland over een minderheidskabinet. Dit kabinet bestaat uit de VVD en het CDA, de PVV levert dit kabinet gedoogsteun. Bij deze opzet is er sprake is van regeerakkoord in combinatie met gedoogakkoord.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.