Bijgewerkt: 22 januari 2025

World Economic Forum 2025 in Davos

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
21-01-2025

Van 20 tot en met 23 januari 2025 woont Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos, Zwitserland, bij. President von der Leyen promoot openheid en sterker Europees concurrentievermogen tijdens haar thematoespraak:

Het eerste kwart van de 21ste eeuw loopt ten einde en ondanks de vooruitgang in technologische vooruitgang en armoedebestrijding is de coöperatieve wereldorde die velen zich 25 jaar geleden voorstelden, niet werkelijkheid geworden. Tijdens de speech stelde de voorzitter een diagnose van de globalisering in de wereld van vandaag: vorig jaar zijn de wereldwijde handelsbelemmeringen verdrievoudigd in waarde, zijn technologische controles de afgelopen decennia verviervoudigd, zijn afhankelijkheden van toeleveringsketens als wapen ingezet en zijn de onderlinge verbindingen die de wereld samenbrengen, zoals onderzeese kabels, een doelwit geworden.

'We zijn een nieuw tijdperk van harde geostrategische concurrentie ingegaan. De grootste economieën ter wereld strijden om toegang tot grondstoffen, nieuwe technologieën en wereldwijde handelsroutes'- aldus de voorzitter. Niettemin sprak ze haar diepe overtuiging uit dat er een evenwicht moet zijn tussen het waarborgen van veiligheid en het grijpen van kansen om te innoveren en de welvaart voor mensen te vergroten.

De president herinnerde eraan dat de EU de tweede wereldeconomie is en de grootste handelssector ter wereld. De EU profiteert van een unieke sociale markteconomie, met hoge sociale en milieunormen, lage ongelijkheden en een immense pool aan talent. De president zei dat dit de basis is voor de EU om te veranderen en de nieuwe uitdagingen van de wereld aan te gaan.



Ze schetste de belangrijkste punten van de routekaart die volgende week door de Commissie zal worden aangenomen om haar werk in de komende vijf jaar te begeleiden: 'De focus zal liggen op het verhogen van de productiviteit door de innovatiekloof te dichten. Een gezamenlijk plan voor decarbonisatie en concurrentievermogen. Om tekorten aan vaardigheden en arbeidskrachten te overwinnen en bureaucratie te verminderen. Het is een strategie om de groei sneller, schoner en eerlijker te maken, door ervoor te zorgen dat alle Europeanen kunnen profiteren van technologische verandering.'

President von der Leyen beschreef de drie belangrijkste pijlers van het nieuwe plan: diepere en meer liquide kapitaalmarkten, gemakkelijker zakendoen en veiligere energievoorzieningen. Met een Europese spaar- en beleggingsunie, nieuwe spaar- en beleggingsproducten, prikkels voor risicokapitaal en een hernieuwde drang naar naadloze investeringsstromen, zal de EU kapitaal mobiliseren om innovatie van Europese makelij te ondersteunen.

President von der Leyen beoordeelde ook het gemak van zakendoen in de EU: 'Te veel van ons toptalent verlaat de EU omdat het gemakkelijker is om hun bedrijven elders te laten groeien. En te veel bedrijven houden investeringen in Europa tegen vanwege onnodige bureaucratie." Om dat aan te pakken, kondigde ze een verregaande vereenvoudiging van duurzame financiering en due diligence-regels aan.

Ze benadrukte ook de noodzaak om de resterende nationale barrières in de interne markt van de EU aan te pakken. In plaats van te werken met 27 nationale wetgevingen, zouden innovatieve bedrijven moeten opereren onder een zogenaamd 28ste regime in de hele Unie, met één kader voor ondernemingsrecht, insolventie, arbeidsrecht, belastingen, etc. 'Dit zal helpen de meest voorkomende barrières voor opschaling in heel Europa te slechten. Omdat continentale schaal onze grootste troef is in een wereld van reuzen'- zei de president.

Wat betreft energievoorziening prees de president de snelheid waarmee Europa zich van zijn afhankelijkheid van Rusland heeft ontdaan nadat Vladimir Poetin de EU probeerde te chanteren met energie toen hij Oekraïne binnenviel. 'Maar vrijheid had een prijs. Huishoudens en bedrijven zagen torenhoge energiekosten en de rekeningen voor velen moeten nog dalen' voegde de president toe. Hoewel schone energie floreert in de EU, zei de president dat de Unie nog steeds particulier kapitaal moet mobiliseren om elektriciteitsnetten en opslaginfrastructuur te moderniseren, haar schone en koolstofarme energiesystemen beter te verbinden en dat alle resterende barrières om een echte energie-unie te creëren, moeten worden weggenomen.

Een open en wereldwijd Europa. Toen ze naar het wereldtoneel ging, benadrukte president von der Leyen de toewijding van de EU aan het Akkoord van Parijs en zei dat Europa koers zal houden. Ze riep ook op tot eenheid om het potentieel van AI te benutten en de risico's ervan te beheersen. Ze zei: 'Europa zal blijven zoeken naar samenwerking - niet alleen met onze oude gelijkgestemde vrienden, maar met elk land waarmee we belangen delen. Onze boodschap aan de wereld is simpel: als er wederzijdse voordelen in zicht zijn, zijn we bereid om met u in gesprek te gaan. Europa staat open voor zaken.'

Ze benadrukte de belangrijke overeenkomsten die de Europese Unie de afgelopen weken heeft bereikt met Zwitserland, Mercosur en Mexico, die de aantrekkelijkheid van het aanbod van de EU aantonen. Voortbouwend op deze prestaties kondigde ze aan dat de eerste reis van de nieuwe Commissie naar India zal zijn, waar ze zal proberen een strategisch partnerschap met het grootste land en de grootste democratie ter wereld te verbeteren.

Over China herinnerde ze eraan dat de EU maatregelen heeft genomen als reactie op de verstoringen van de Chinese markt, en hoewel de EU haar economie zal blijven de-riskeren, zou de EU de kans moeten grijpen om met China in gesprek te gaan en, waar mogelijk, wederzijds voordelige handels- en investeringsbanden uit te breiden.

Tot slot verwees president von der Leyen naar de nauwe samenwerking van de EU met de VS. Ze benadrukte dat Europese bedrijven 3,5 miljoen Amerikanen in dienst hebben, Amerikaanse medicijnen worden gemaakt met Europese chemicaliën en gereedschappen, Europa importeert twee keer zoveel digitale diensten uit de VS als uit de rest van de wereld en 50% van het door de EU geïmporteerde LNG uit de VS komt. Samen vertegenwoordigen de EU en de VS bijna 30% van de wereldwijde handel in goederen en diensten.

'Er staat veel op het spel voor beide partijen. Onze eerste prioriteit zal dus zijn om vroegtijdig in gesprek te gaan, gemeenschappelijke belangen te bespreken en klaar te zijn om te onderhandelen. We zullen pragmatisch zijn, maar we zullen altijd vasthouden aan onze principes. Onze belangen beschermen en onze waarden hoog houden - dat is de Europese manier'- concludeerde de president.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.