Bijgewerkt: 20 juni 2024

Zangenberg, cantate en AdventPakjesActie 2015 in Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
03-12-2015

Zangenberg over het dagelijkse leven in Galilea in Café Montpensier

Op vrijdag 11 december 2015 om 20.00 uur wordt Café Montpensier weer geopend. Dit keer vertelt prof. dr. Jürgen Zangenberg over het dagelijks leven in Galilea ten tijde van Christus. Wat weten we over Kapernaum en Magdala? Hoe woonden de mensen toen, wat weten we over steden en dorpen en het alledaagse leven? Waren er ook Romeinen in Galilea? Het programma start om 20.00 uur in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a. De toegang is gratis en vanaf 19.30 uur is er koffie en thee. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting en gesprek. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

Zangenberg is hoogleraar voor de Geschiedenis en Cultuur van het Antieke Jodendom en het vroege Christendom in Leiden. Hij houdt zich vooral bezig met de relatie tussen de materiële cultuur en (religieuze) teksten zoals het Nieuwe Testament. Vanuit dit perspectief heeft hij bij voorbeeld naar de evangeliën van Mattheus en Johannes  gekeken, over de Samaritanen, synagoges en Qumran gepubliceerd. Daarnaast is hij ook actief bezig met een internationaal opgravingsproject aan het Meer van Galilea (www.kinneret-excavations.org ). Zangenberg is een goed spreker en biedt ons ongetwijfeld verrassende inzichten bieden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De Kruiskerk in Amstelveen


Cantate 'Machet die Tore weit' in Kruiskerk Amstelveen

Zondag 13 december 2015 begint om 17.00 uur in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, een muzikale vesper, waarin de barokke adventscantate 'Machet die Tore weit' van Georg Philipp Telemann wordt uitgevoerd. Advent is de periode voorafgaand aan kerst waarin de kerk de poorten wijd open zet om haar Koning (Jezus Christus) binnen te laten komen. De cantate is een feestelijk geheel met o.a. twee prachtige hobopartijen. Solisten zijn Nienke Oostenrijk (sopraan) en Matthijs Mesdag (bas). De Vesperscantorij neemt de koordelen voor haar rekening. De leiding over solisten, barokorkest en koor heeft Henk Trommel, cantor-organist van de Kruiskerk. Ds. Jaap Doolaard uit Zeist is liturg.

Vanaf 16.30 uur is iedereen welkom en staan koffie en thee klaar. Voorafgaand aan de vesper geeft Henk Trommel vanaf 16.40 uur voor geïnteresseerden een korte toelichting op de muziek. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl

AdventPakjesActie 2015 voor Makom en Stoelenproject

Op zondag 13 december 2015 organiseert de Protestantse JeugdRaad (PJR) de 22ste AdventPakjesActie. Jongeren van de kerk maken pakketjes van ingeleverde spullen en brengen dit naar het inloophuis Makom en nachtopvang Stichting Stoelenproject in Amsterdam. Voorafgaande aan de kerkdienst van 10.00 uur of vanaf 11.30 uur kunnen in de Kruiskerk, Paaskerk en Pauluskerk allerhande toiletartikelen, nieuwe kleding en houdbare etenswaren worden ingeleverd. Ook diverse spellen en andere goederen voor individueel gebruik voor in de opvangcentra zijn van harte welkom. Meer informatie op www.pjramstelveen.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.