Bijgewerkt: 22 februari 2024

Zeer grote brand in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk, Amstelveen

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amstelland/RTVA
15-09-2018

De brandweer werd op zaterdag 15 september 2018 om 19 uur opgeroepen om met spoed naar Noorddammerlaan 126 in Amstelveen rijden voor een zeer grote brand:

Twitter: De brandweer is uitgerukt naar een grote brand in een kerk aan de #Noorddammerlaan in #Amstelveen. Heeft u last van de rook? Sluit ramen en deuren http://bit.ly/1PQGu3eIn de St. Urbanuskerk aan de Noorddammerlaan in Amstelveen is vanavond een zeer grote brand uitgebroken – meldt AT5. Op foto's is te zien dat enorme rookpluimen vanuit de kerk opstijgen. De brandweer spreekt van een uitslaande brand. Op een andere foto is te zien dat de vlammen inderdaad uit het dak slaan.

De Sint Urbanuskerk staat in de wijk Bovenkerk, aan de rand van het Amsterdamse Bos. De kerk zou onlangs helemaal gerestaureerd zijn. Mensen die direct naast de kerk wonen zijn door hulpdiensten uit hun woning gehaald. Meerdere getuigen melden aan AT5 dat de brandweer moeite had om de beschikbare brandkranen te vinden en dat het blussen daarom pas later op gang kwam.


Update 16 september 2018 18 uur:

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)

Wethouders Herbert Raat (VVD), Marijn van Ballegooien (PvdA) en Floor Gordon (D66), de leden van het college B en W Amstelveen in gesprek met inwoners van Bovenkerk op zondagmiddag 16 september 2018


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De dakconstructie van de St. Urbanuskerk is door de brand grotendeels vergaan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het toeristenverkeer in het bos is enorm toegenomen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Veel mensen staan voor restaurant Silversant om hun afgebrande kerk bij daglicht te bekijken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De kerktoren is gelukkig niet beschadigd door de brand


De Noorddammerlaan is afgesloten voor autoverkeer na brand in de St. Urbanuskerk. Wethouders Herbert Raat, Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen hebben gisteravond en vandaag polshoogte genomen bij de Urbanuskerk. Ze spraken met vele bewoners er met het kerkbestuur. De brand heeft gisteravond de Urbanuskerk ernstig beschadigd. Doordat er zoveel mensen komen kijken naar dit icoon van Amstelveen hebben de collegeleden besloten dat de Noorddammerlaan afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer om de verkeersveiligheid te kunnen garanderen. De bus rijdt gewoon volgens schema. Hierbij dan ook de oproep om niet met de auto naar het gebied te komen. Maandag 17 september 2018 komt het college naar Bovenkerk om samen met inwoners te spreken over hoe nu verder.


WILT U EEN DONATIE OVERMAKEN VOOR DE WEDEROPBOUW VAN DE KERK, GA DAN NAAR
VRIENDEN VAN DE BOVENKERKSE URBANUS en zie links onder op die website hoe en wat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.