Zeer hoge concentratie koolmonoxide in een woning in Amstelveen
Nieuws -> BrandweerBron: Brandweer Amstelland
16-11-2013
Twee personen, een man en een vrouw, zijn op 16 november 2013 met koolmonoxidevergiftiging overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer werd op zaterdagmiddag gealarmeerd door de ambulancedienst. Zij waren ter plaatse, omdat bewoners zich onwel voelde.
De brandweer constateerde een zeer hoge concentratie koolmonoxide in de woning aan de Jacob de Graeflaan in Amstelveen. Deze verhoogde concentratie werd veroorzaakt door een afvoer die losgeraakt was van de CV-ketel.
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)
Een koolmonoxidemelder
Meer informatie over de gevaren van koolmonoxide: www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/koolmonoxide/laat-verrassen
Wat kunt u doen om de kans op koolmonoxidevergiftiging zo klein mogelijk te houden?
• Let op de vlam in de geiser als de warmwaterkraan aanstaat. Als de vlam in de geiser oranje kleurt in plaats van blauw en hoger is dan normaal, zorg dan direct voor goed onderhoud.
• Door gebruik van de geiser ontstaat er waterdamp. Niet alleen door warm water uit de kraan maar ook door verbranding van gas in de geiser zelf. Hierdoor beslaan de ramen. Als dat gebeurt is er te weinig ventilatie. Zet extra ramen open.
• Bij een lage hoeveelheid koolmonoxide in huis kunt u vage gezondheidsklachten krijgen, zoals een grieperig gevoel, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. Als deze klachten weer verdwijnen als u naar buiten gaat, is het mogelijk, dat ze door koolmonoxide zijn veroorzaakt. Neem dan contact op met de GGD.
• Er bestaan ook gesloten geisers. Dit zijn geisers met een eigen afvoer en toevoer van lucht. Bij goed onderhoud en een gesloten geiser is de kans op problemen vele malen kleiner. Vraag hierom bij uw verhuurder!
• Schaf een koolmonoxidemelder aan. Bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide zal er een alarm afgaan. Heeft u er al een? Test vandaag nog de batterijen. Let op: uw koolmonoxidemelder gaat maar een beperkt aantal jaren mee. Kijk hiervoor in de handleiding.
• Gebruik de koolmonoxidemelder niet als vervanging voor onderhoud, of om aanschaf van een gesloten geiser uit te stellen.
• Ventileer altijd tijdens gebruik van èlk gastoestel.
• Laat ieder jaar onderhoud uitvoeren door een erkend installateur. Dit geldt ook voor uw cv-installatie en andere toestellen voor verwarming, of warm water, waarvoor gas wordt gebruikt.
• Laat bij gebruik van een kachel, als er kolen, olie of hout worden gestookt, de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Heeft u een gaskachel? Laat de schoorsteen dan ieder jaar controleren en zo nodig vegen.