Bijgewerkt: 26 mei 2024

Zelfbouwkavels in Amsterdam te koop

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
31-07-2011

Amsterdam - Op 29 en 30 oktober 2011 worden de eerste zelfbouwkavels in Amsterdam te koop aangeboden tijdens een zelfbouwmarkt bij Strand West in de Houthavens. Ook krijgen de bezoekers een overzicht van de kavels die in 2012 en 2013 worden opgeleverd. Daarnaast biedt de markt allerlei informatie over het zelf bouwen van je huis. De exacte locaties van de zelfbouwkavels zullen na de zomer bekend worden gemaakt.

De gemeente Amsterdam wil, dat zelfbouw een volwassen onderdeel van de Amsterdamse woningmarkt wordt. Op de zelfbouwkavels krijgen mensen de kans om alleen of met een groep een eigen huis te bouwen.


Grotere kaart weergeven De Scheepstimmermanstraat in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam

Vormen

De gemeente wil verschillende soorten zelfbouw de ruimte bieden. De bekendste vorm is die waarbij iemand een stuk grond afneemt en daarop zijn, of haar eigen woning bouwt. In Amsterdam zijn niet veel plekken geschikt voor deze vorm. Daarom zoekt de gemeente naar mogelijkheden voor vormen waarbij groepen mensen samen een blokje woningen bouwen (collectief particulier opdrachtgeverschap).

Succesvol

Zelfbouw lijkt een succesvolle manier om op kleinschalige wijze de stad te blijven ontwikkelen. Omdat mensen de kans krijgen hun eigen wensen vorm te geven, ontstaan door zelfbouw verrassende wijken. Bovendien blijkt, dat ook in tijden waarin de traditionele bouwpartijen hun projecten steeds moeilijker gefinancierd krijgen, zelfbouwkavels wel worden gekocht, in aanbouw worden genomen en worden opgeleverd.

Ervaringen

In Amsterdam is al ervaring opgedaan met zelfbouwprojecten. Een geslaagd voorbeeld is de Scheepstimmermanstraat in het Oostelijk Havengebied. Deze straat trekt al jaren geïnteresseerd publiek. Ook het Steigereiland op IJburg is grotendeels door zelfbouw ontwikkeld. De kavels voor zelfbouw zijn in Amsterdam wel vaak duur. Daarom zoekt de gemeente naar mogelijkheden om zelfbouw ook voor Amsterdammers met een middeninkomen beschikbaar te maken. Bouwen met een groep kan hiervoor een oplossing zijn.

Website

Mensen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden om zelf een huis te bouwen in Amsterdam kunnen zich registreren via de website. Hierop zal na de zomer ook het overzicht van de aangeboden zelfbouwkavels te zien zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.