Bijgewerkt: 25 juni 2022

Zending van 200 kaaimannen en drie slangen onderschept

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
14-12-2013

Weer 48 kaaimannen gestorven tijdens vlucht naar Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op donderdag 12 december 2013 een zending van 200 kaaimannen en 3 slangen onderschept. De dieren waren vanuit Guyana op weg naar de Oekraïne om daar door handelaren verkocht te worden. De slangen en kaaimannen hadden anderhalf uur in de kou gestaan en waren niet volgens de internationale luchtvaartregels verpakt. 48 kaaimannen hebben de reis niet overleefd. De 3 slangen en 14 andere kaaimannen zijn er zeer slecht aan toe en gaan waarschijnlijk ook dood.

Kaaiman Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Dode baby kaaimannen in de doos


Op 29 november 2013 onderschepte de NVWA ook al een zending kaaimannen uit Guyana. Deze dieren waren bestemd voor een handelaar in Nederland. De kaaimannen werden vervoerd in kisten waar niet genoeg ventilatiegaten in zaten. In een aantal kisten zaten tot wel 50 dieren in één compartiment, terwijl er slechts 3 in mogen zitten. Van deze 444 kaaimannen hebben er 318 de reis niet overleefd. 5 kaaimannen zijn de volgende dag doodgegaan.

kaaiman Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Een volgroeide Witte kaaiman, (Caiman crocodilus). Het zijn krokodilachtigen die alleen vrijwel uitsluitend in het noorden en noordoosten van Zuid-Amerika voorkomen


De nog levende dieren zijn naar een opslaghouder van de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken gebracht. Tegen de luchtvaartmaatschappijen is Proces Verbaal opgemaakt wegens dierkwelling en overtreding van de internationale luchtvaartregels voor het vervoeren van levende dieren (IATA). Tegen de vervoerder van de kaaimannen die opweg waren naar de Oekraïne is ook PV opgemaakt wegens overtreding van de Flora- en faunawet omdat er geen geldige CITES vergunning was.

picolett Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Picoletten in cadeauverpakking


picolette Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

De zwartkopzaadkraker, of Picolette (Oryzoborus angolensis) (Chestnut-bellied Seed Finch) is een vogelsoort uit de familie Thraupidae, op de foto is een mannetje. Hij komt voor in Zuid-Amerika, ten westen van de Andes. Algemeen bekend als 'Curió' in de meeste van het continent, vooral in Brazilië. In de Guyana's is het bekend als 'Towa Towa'


Vogelsmokkelaar

Op dinsdag 10 december 2013 heeft de douane op Schiphol een man aangehouden die 6 picoletten (Surinaamse zangvogels) het land in probeerde te smokkelen. De man had de vogels in kleine doosjes verstopt. Om de doosjes op cadeautjes te laten lijken, waren ze verpakt in cadeaupapier mét een strik. Ook tegen deze man is Proces Verbaal opgemaakt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.