Bijgewerkt: 26 november 2022

Zerken worden onthuld op Beth Haim

Nieuws ->

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Amstelveenweb
05-04-2007

Zondag 15 april 2007 zullen op de Portugees-Israëlitische begraafplaats 'Beth Haim' vier zerken worden onthuld bij urnen van overledenen, van wie geen nabestaanden bekend zijn. De onthulling is na zestig jaar van grote symbolische waarde.

De joden begraven hun doden, ze kennen geen crematie. Daarin zien ze een vorm van respect voor het menselijke lichaam. Toch zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel joden gecremeerd. De as van enkele joden die van Portugese afkomst waren, dus van wie de voorouders, tijdens de Inquisitie waren verdreven uit Spanje en Portugal, werd in een urn begraven op Beth Haim. ('Huis van het Leven') in Ouder-Amstel.

Beth haim Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Oude graven op de Portugees Israëlitische Begraafplaats “Beth Haim” (Huis des Levens) in Ouder-AmstelNabestaanden plaatsten een zerk bij de urn, en zo vonden ook zij op symbolische wijze een laatste rustplaats. Bij vier van hen waren geen nabestaanden bekend. Er was niemand die een zerk zou plaatsen bij de begraafplaats van de urn met as van hun lichaam. Zij moesten ruim zestig jaar wachten op een initiatief en op financiering van hun zerk.

Beth haim Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een van de vele zerken op de begraafplaats Beth HaimDie kwamen van de Oorlogsgravenstichting. De ceremonie wordt gehouden op zondag 15 april. Het is dan Jom Hasjoa (dag van de vernietiging), de dag waarop het joodse volk in de gehele wereld zijn doden van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. In Israël is dit een dag van nationale rouw.

Wat is een zerk?

Verkorting van het Latijns sarcophagus (sarcofaag), langwerpige vierkant plat stuk natuursteen, deksteen op een graf. Aan de buitenkant van de sarcofaag en het deksel zijn vaak teksten of beeldhouwwerk aangebracht.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.