Bijgewerkt: 31 maart 2023

Zero emissie voertuigen op Schiphol

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
27-03-2009

Air France en KLM gaan als eerste een zogeheten AIRPod testen. Vanaf mei 2009 start een prefproject met zeven van deze, op samengeperste lucht aangedreven auto's, die geen schadelijke uitstoot hebben.

Air France en KLM gebruiken deze zero-emission-voertuigen zes maanden lang op proef voor personen- en licht vrachtvervoer op de luchthavens Parijs Charles de Gaulle en Amsterdam Schiphol-Oost. Nu worden hiervoor nog auto's gebruikt die rijden op diesel.

Airpod Amstelveen
(Foto: Frank Bonnet KLM - 2009)

President-directeur van KLM Peter Hartman (r) en Camiel Eurlings minister van Verkeer en Waterstaat testen een AIRPod op Schiphol


De AirPod is een voorbeeld van een reeks van duurzame innovaties die minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) op woensdag 25 maart 2009 heeft bekeken tijdens zijn bezoek aan KLM. De sector en de overheid hebben onlangs in een akkoord afgesproken werk te zullen maken van duurzame innovaties.

KLM wil deze afspraken concreet maken. "Wij laten het niet bij mooie woorden”, aldus president-directeur Peter Hartman. "Ook in economisch zware tijden wil KLM wereldwijd koploper blijven op het gebied van innovatie en duurzaamheid’'.

Andere innovaties die de minister heeft bekeken:  • Vliegtuigtrappen op zonnepanelen. Deze trappen worden gebruikt voor vliegtuigen die bijvoorbeeld op de nieuwe B-pier Zuid afgehandeld worden. Op deze pier zijn geen gates.

  • Het hergebruik van oude vliegtuigonderdelen waar KLM vorig jaar mee is begonnen. Van het verzamelde schroot  worden nieuwe motoronderdelen gemaakt.

  • Onderzoek naar energiewinning uit bedrijfsafval. Hierbij wordt cateringafval via een speciale techniek omgezet in warmte en elektriciteit. Dat gebeurt zonder CO2-uitstoot. Bovendien hoeft het afval niet meer naar elders vervoerd te worden, wat de CO2-uitstoot ook weer verder terugdringt en transportkosten bespaart.

  • De ontwikkeling van alternatieve brandstoffen, zoals kerosine gemaakt van algen. Samen met de overheid wil KLM een flinke impuls geven aan deze ontwikkeling.


Duurzaam materiaal en gewichtsbesparing aan boord, bijvoorbeeld lichtere trolleys die bijna 10 kilo minder wegen per trolley. Afhankelijk van de bestemming gaat het per vliegtuig om acht tot elf trolleys. Andere voorbeelden zijn lichtere fleecedekens, koffiebekers uit hernieuwbare grondstoffen, duurzaam gevangen vis en rainforest koffie.

Airpod Amstelveen
(Foto: Frank Bonnet KLM - 2009)

AIRPods zonder schadelijke uitstoot in Hangar 12 op Schiphol. Met de kleine oppervlakte, een kleine prijs, nul vervuiling, leuk en futuristische design, AIRPod markeert een ommekeer in de stedelijke vernieuwing van de voertuigen, terwijl het idee van de auto en het vervoer blijft overeind. U stuurt met een joystick en de lucht kost maar 1 euro per 200 km


AIRPod?

Op de 79de Geneva International Motor Show 2009 gelanceerde voertuig met een samengeperste lucht-aandrijving. De fabrikant is MDI Motor Development International, gevestigd in Luxemburg.

De standaard versie is ontworpen voor het vervoer van personen. Het  heeft vier stoelen (3 volwassenen en een kind) en heeft ruimte voor bagage. Luchthavens, treinstations en gemeenten moeten ook deze goedkoop, niet-vervuilende auto's met een hoge mobiliteit gebruiken.

Uitvoeringen: AIRPod, OneFlowAir, MiniFlowAIRCityFlowAIR, MultiFlowAIRAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.