Bijgewerkt: 25 december 2024

Zero tolerance beleid voor drugsgebruikers in het verkeer

Nieuws -> Politie

Bron: Rijksoverheid
04-02-2014

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) verscherpen de opsporing van automobilisten, motorrijders en bromfietsers die door drugsgebruik een groot risico vormen voor de verkeersveiligheid. Dat doen zij door een zogenoemde nul limiet in te voeren voor gecombineerd gebruik van verschillende drugs en van drugs en alcohol. Dit blijkt uit een wijziging in het wetsvoorstel over de verbeterde aanpak van het rijden onder invloed van drugs, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

opstelten Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Ivo Opstelten (VVD) minister van Veiligheid en Justitie


Een nul limiet is de laagst meetbare hoeveelheid van een stof die niet op natuurlijke wijze in het bloed aanwezig kan zijn. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in haar rapport van juli 2013 de meest relevante resultaten weergegeven van het Europese DRUID (Driving Under the Influence of Drugs, alcohol and medicines) - onderzoek uit 2011.

Gecombineerd gebruik van verschillende drugs, of van drugs en alcohol in het verkeer doet het risico op ernstig, of dodelijk letsel sterk toenemen. Daarom zou voor gecombineerd gebruik een nul limiet moeten gelden. Bij gebruik van één drug volstaan de zogeheten gedrags-gerelateerde grenswaarden.

De bewindslieden hebben de aanbevelingen van de onderzoekers overgenomen. Overigens heeft dit geen gevolgen voor de aanpak van het enkelvoudig gebruik van drugs. In zulke gevallen kunnen politie en justitie straks de gedrags-gerelateerde grenswaarden gebruiken, die al in het oorspronkelijke wetsvoorstel over de aanpak van drugs in het verkeer staan.

Zowel bij gecombineerd, als bij enkelvoudig gebruik van drugs hoeft niet langer te worden bewezen, dat de bestuurder van het motorrijtuig onder zodanige invloed van de gebruikte drug verkeerde, dat hij niet tot rijden in staat was. Als uit onderzoek blijkt, dat het bloed van de bestuurder een concentratie van deze drug bevat die boven de grens ligt, is het bewijs geleverd. De bestuurder is dan in overtreding en krijgt een  straf, die kan variëren van een geldboete tot een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Verder kan drugsgebruik in het verkeer na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel sneller worden opgespoord. Politieagenten kunnen straks automobilisten, motorrijders en bromfietsers verplichten mee te werken aan het afnemen van speeksel met behulp van een zogeheten speekseltester. Die stelt vrij eenvoudig vast, of iemand drugs heeft gebruikt. De analyse van het door een arts afgenomen bloed geeft aan hoeveel er is gebruikt en blijft als bewijsmiddel gelden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.