Bijgewerkt: 25 juni 2024

Ziekenhuis Amstelland introduceert lachgas als pijnbestrijding

Nieuws -> Informatief

Bron: Ziekenhuis Amstelland
17-11-2017

Ziekenhuis introduceert lachgas als reguliere vorm van pijnbestrijding voor zowel de 1ste als 2de lijn. Bevallen met hulp van lachgas is sinds kort mogelijk in het Geboortecentrum van Ziekenhuis Amstelland. Deze lichte en veilige manier van pijnbestrijding is nu voor iedereen beschikbaar, ook voor vrouwen die zonder medische indicatie toch graag onder begeleiding van hun eigen verloskundige in het ziekenhuis willen bevallen. Ziekenhuis Amstelland is het eerste ziekenhuis in Nederland, waar dit kan.

Wanneer het wegzuchten van weeën, een warme kruik, massage, douche of bad, of het aannemen van een andere houding niet meer helpen, kan het gebruik van lachgas een uitkomst bieden tijdens het opvangen van de weeën. Lachgas werkt ontspannend, het werkt snel en je voelt de scherpste pijn niet meer. Het is een milde vorm van pijnbestrijding: het fijne is dat je eigen (eerstelijns) verloskundige het kan toepassen tijdens de poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Lachgas wordt toegediend via een mond/neuskapje en ingezet gedurende het opvangen van de weeën. Lachgas heeft géén nadelig effect op het ongeboren kind en daardoor is extra bewaking met een CTG (een monitor die de hartslag van het ongeboren kind en de weeën activiteit van de baarmoeder registreert) niet nodig. En het biedt naast de andere vormen van pijnbestrijding, zoals de ruggenprik en de remifentanil pomp, een waardevolle en laagdrempelige aanvulling.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Ruimtelijke model van lachgas N2O


In het geboortecentrum is aandacht voor de persoonlijke wensen van de zwangere en dat betekent natuurlijk ook aandacht voor pijnbestrijding. Daarom zijn niet alleen de verloskundigen, maar ook de gynaecologen, de verpleging en de eigen kraamverzorgenden van Ziekenhuis Amstelland geschoold in het veilig toepassen van lachgas. Daarnaast zijn alle zes verloskamers aangepast om het lachgas technisch en veilig te kunnen gebruiken. Het team van Ziekenhuis Amstelland is trots op de nieuwe faciliteiten en op de extra zorg die we nu kunnen bieden. Meer informatie over de toepassing van lachgas op de website van het Ziekenhuis Amstelland

Lachgas? Stikstofoxide, algemeen bekend als lachgas is een chemische verbinding, een stikstofoxide met formule N2O. Bij kamertemperatuur is het een kleurloos niet-ontvlambaar gas, met een licht metallic geur en smaak. Bij verhoogde temperaturen is lachgas een krachtige oxidator, vergelijkbaar met moleculaire zuurstof. Lachgas heeft belangrijke medische toepassingen, met name in de chirurgie en tandheelkunde, voor zijn verdovings- en pijn-reducerende effecten. Zijn naam 'lachgas' is te wijten aan de euforische effecten bij het inademen ervan, een eigenschap die heeft geleid tot zijn recreatief gebruik als dissociatief verdovingsmiddel. Het staat op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), de meest effectieve en veilige geneesmiddelen die nodig zijn in een gezondheidszorgstelsel. Het wordt ook gebruikt als oxidatiemiddel in raketaandrijvingen, en in motorraces om het vermogen van motoren te verhogen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.