Ziekenhuis Amstelland is klaar voor regelgeving prikongelukken
Nieuws -> InformatiefBron: Ziekenhuis Amstelland
23-08-2013
Ziekenhuis Amstelland is het tweede ziekenhuis in Nederland, dat voldoet aan de nieuwe Europese regelgeving voor prikongelukken. De nieuwe regelgeving is een initiatief van de werkgevers en werknemers uit de zorgsector, vanwege het hoge aantal prikaccidenten (85%), dat voorkomt in deze sector. De regeling verplicht werkgevers van alle lidstaten in Europa om medewerkers te beschermen tegen prikongelukken.
“Ziekenhuis Amstelland was begin 2012 al klaar voor deze regelgeving”, vertelt Chris Snabilié (arbo coördinator) trots. “Wij vinden de veiligheid van de medewerkers zo belangrijk, dat we niet wilden wachten tot de nieuwe regelgeving, zoals veel zorginstellingen wel hebben gedaan. Daarom zijn we in 2011 al begonnen met het invoeren van veilige naalden evenals een verbeterde versie van naaldenbekers die al in gebruik waren”.
(Bron ZHA - 2013)
Het Ziekenhuis Amstelland is het tweede ziekenhuis in Nederland, dat voldoet aan de nieuwe Europese regelgeving voor prikongelukken
“Dit is nog niet eenvoudig, omdat de industrie op dat moment wel goede systemen klaar moet hebben liggen en je intern alle handen op elkaar moet krijgen. Wij hebben zo snel mogelijk alle systemen vervangen door veilige alternatieven”, zegt Snabilié.”Daarbij hebben we ook het milieuaspect meegenomen in de overwegingen”. Daarmee was Ziekenhuis Amstelland, na het AMC, het tweede ziekenhuis in Nederland, dat voldeed aan de nieuwe Arbowet van januari 2012 en de nieuwe Europese regelgeving die recent is doorgevoerd.
Prikongelukken
In Nederland vinden er naar schatting van het RIVM jaarlijks ongeveer 25.000 prikaccidenten plaats, waarvan 85% in de zorgsector. Prikaccidenten zijn prik-, snij-, bijt- en spatongelukken. Hierbij kunnen er door bloed-bloed contact ziekteverwekkers zoals virussen worden overgedragen. Veel mensen onderschatten de risico’s hiervan. Deze verwondingen kunnen infecties veroorzaken met ernstige virussen zoals het hepatitis virus of HIV.
Dit is zeer belastend voor de werknemers die hiermee te maken krijgen, naast natuurlijk de behandelkosten, reputatieschade en eventuele juridische en financiële schade.
De betrokken medewerker kan te maken krijgen met stress, angst, arbeidsuitval of -verzuim, zelfs als na een half jaar blijkt, dat er geen besmetting heeft plaatsgevonden.