Bijgewerkt: 29 maart 2024

Ziggo mag zenders schrappen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Weekblad
10-11-2011

Kabelbedrijf Ziggo hoeft een aantal geschrapte televisiezenders niet terug te laten keren op de Amstelveense kabel. Dat heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) bepaald. De Amstelveense programmaraad had een zaak aangespannen tegen Ziggo, samen met programmaraden in Friesland, Delft en Limburg.

Ziggo heeft afgelopen zomer vijf analoog doorgegeven zenders geschrapt om op de kabel ruimte te maken voor meer digitaal aanbod. BBC2, TVMonde, Euronews, ZDF en TVE vielen buiten de boot. Kijkers en programmaraad waren het met die ingreep niet eens, temeer omdat kijkers hetzelfde bleven betalen voor 25 in plaats van 30 zenders. Als bezwaar zagen zij bovendien dat alternatieven duur zijn, omdat Ziggo in Amstelveen nagenoeg monopolist is. Het plaatsen van een schotel is duur en Digitenne biedt minder zenders.

Ziggo wil niets liever dan zo snel mogelijk de hele kabel digitaal. Het bedrijf probeert analoge doorgifte, die veel meer bandbreedte vereist dan digitale, te ontmoedigen, volgens de Amstelveense programmaraad onder meer door zenders contracten aan te bieden waarin zij afzien van analoge doorgifte.

ziggo Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Digitale zenderoverzicht van Ziggo in Amstelveen op 10 november 2011


Met het schrappen van de vijf zenders is Ziggo ingegaan tegen een advies van de Amstelveense programmaraad. Die had vijftien zenders uitgekozen, die in ieder geval in het basispakket moeten zitten, inclusief de vijf nu vervallen zenders. De raad wilde dat het Commissariaat voor de Media Ziggo op de vingers zou tikken.

Het CvdM is daar niet in meegegaan. Het verwees in haar uitspraak naar een eerder vonnis van de rechtbank Groningen, waarin wordt bepaald, dat de programmaraden ook goed bekeken commerciële zenders in hun adviezen dienen op te nemen. Ze mogen er niet op voorhand van uitgaan dat commerciële zenders toch wel een plek krijgen in het analoge pakket.

Raad streeft naar pluriform tv-pakket

Arthur Dijkstra, secretaris van de Amstelveense programmaraad, meent dat het aan de programmaraden is te bepalen wat een 'pluriform' pakket is. „De rechter lijkt zich daar nu in te mengen," stelt hij. „Maar het heeft echt geen zin commerciële zenders te adviseren, omdat Zïggo die inderdaad toch wel doorgeeft. „Wij staan voor een pluriform pakket, waarin ook anderstalige zenders een plaats krijgen. Het is toch onzinnig als Amstelveners die regelmatig op vakantie gaan naar Frankrijk of Spanje, hier geen zenders uit die landen kunnen ontvangen?"

De kwestie welke zenders Ziggo wel of niet moet doorgeven is onderwerp van een ingewikkelde juridische strijd. Tegen de uitspraak in Groningen is hoger beroep aangetekend bij de Raad van State, maar Dijkstra vreest, dat ook als de uitkomst gunstig is voor de analoge kijkers, dit Ziggo niet zal motiveren het advies van de programmaraad over te nemen. Programmaraden lijken bovendien te gaan verdwijnen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.