Bijgewerkt: 8 december 2021

Ziggo moet luisteren naar programmaraden

Nieuws -> Informatief

Bron: Kabelraden via Dutch Media
05-06-2009

Commissariaat voor de Media stelt programmaraden in het gelijk: Ziggo moet geadviseerde zenders weer terugzetten in pakket. Sinds de inkrimping van het tv-pakket naar 30 zenders (april/mei 2009) negeerde Ziggo op grote schaal de wettelijke adviezen van programmaraden. Het Commissariaat voor de Media heeft nu de programmaraden in het gelijk gesteld en Ziggo opgedragen de adviezen op te volgen.

De consequentie is dat vooral Franse, Spaanse en Italiaanse zenders nu weer doorgegeven moeten worden. En dat is goed nieuws voor consumenten. De laatste tijd ontvingen programmaraden veel klachten van consumenten die hun favoriete zender misten. Ziggo krijgt van het Commissariaat zes weken om deze zenders toch weer door te geven.

Marieke Pette, directeur Kabelraden.nl: “ Wij zijn blij dat consumenten straks geen decoder nodig hebben om deze zenders te bekijken.  Programmaraden hebben gedaan waarvoor ze zijn bedoeld: zorgen voor een divers pakket. Zij hebben een wettelijke taak om op te komen voor alle mensen met een analoog kabelpakket. Dat moet een pakket zijn met “voor elk wat wils” en in de ogen van programmaraden horen daar zeker buitenlandse zenders bij”.

Advies programmaraden

De discussie tussen Ziggo en de programmaraden ging vooral over de manier waarop de kabelexploitant met het advies van de programmaraad omging. Ziggo meent dat zij de adviezen opvolgt  door de zenders door te geven in het digitale pakket. Programmaraden vinden dat het advies toch echt bedoeld is voor het analoge pakket en daarmee voor alle kijkers. Dit temeer omdat het nog maar ca. 10% van alle tv’s is aangesloten op het digitale pakket. Op 90% van de tv’s wordt naar het analoge pakket gekeken.  

Programmaraden zijn met een handhavingsverzoek naar het Commissariaat gestapt. Ziggo heeft nu te horen gekregen dat de zenders weer terug moeten in het analoge pakket. De uitspraak heeft consequenties voor kijkers in Noord-Holland (voormalig Multikabel) en Noord-Brabant (Breda en omstreken). Veel andere programmaraden hebben inmiddels ook een handhavingsverzoek ingediend.

Tijdens de procedure heeft Ziggo ook ontheffing gevraagd voor het opvolgen van de adviezen van programmaraden, maar ook dit is door het Commissariaat afgewezen. Het Commissariaat  meent dat Ziggo genoeg mogelijkheden heeft om de geadviseerde zenders in het analoge pakket door te geven.

Lees ook: Ziggo wil de programmaraden afschaffenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.