Bijgewerkt: 28 maart 2024

Ziggo wil de programmaraden afschaffen

Nieuws -> Informatief

Bron: DutchMedia weblog
15-04-2009

Ziggo heeft de openlijke aanval gekozen op programmaraden en heeft daartoe een ontheffingsverzoek neergelegd bij het Commissariaat voor de Media –schrijft David de Jong op zijn DutchMedia weblog. De Mediawet voorziet in een mogelijkheid ontheffing te vragen in het kader van ‘disproportionele kosten’, het ‘belemmeren van innovatie’ of ‘anderszins onredelijke uitkomsten’.

In de optiek van Ziggo is het nodig, om zonder programmaraden te werken om de digitaliseringstendens en daarmee innovatie te kunnen plegen op de televisiemarkt. Gerard Lieverse sprak namens Ziggo bij het Commissariaat voor de Media over analoge kabeltelevisie als een techniek, die uit het ’stenen tijdperk’ afkomstig is. Overigens gebruiken digitale huishoudens ook analoge kabeltelevisie.

Ziggo is bezig het analoge aanbod terug te brengen naar 30 tv-zenders. Alhoewel Ziggo stelt verder te digitaliseren, weigert ze in te gaan op de vraag op welke wijze en met welk indicatief tijdspad. Gradus Vos verklaarde bij Hardware Info dat het tot de periode 2014 tot 2019 kan duren voordat analoge kabeltelevisie uitgefaseerd is. Een andere kabelaar, CAIW heeft dit wèl gedaan, maar heeft daartoe geen conflicten met haar programmaraad. Ziggo werkt verder aan een plan om over enige tijd de buitenlandse publieke zenders in een apart keuzepakket onder te brengen, waardoor deze niet langer breed beschikbaar zijn. Hierover heeft DutchMedia eerder bericht; Ziggo wilde hier overigens niet op ingaan.

Ziggo wil al langer van programmaraden af. De ontheffingsvraag komt in reactie op handhavingsverzoeken van programmaraden die niet accepteren, dat Ziggo hun basispakketadviezen niet uitvoert. Ziggo kwam in de problemen met de uitvoering van diverse programmaraadsadviezen, omdat ze voor 27 zenders heeft afgesproken dat deze in heel het gebied analoge distributie behouden, waardoor de speelruimte voor programmaraden beperkt is.

In de optiek van Ziggo dient het analoge pakket alleen te bestaan uit zenders, die bedoeld zijn voor het grote publiek en is ze van mening dat pluriformiteit primair ingevuld dient te worden aan de hand van de lijst van populaire zenders die aan de hand kijkcijfers kan worden samengesteld. Omdat Ziggo het niet eens is met de adviezen, de motivering van programmaraden ondeugdelijk vindt en van mening is dat de klant niet gediend is met analoge distributie van zenders als France 2 en TVE Internacional, weigert ze deze zenders analoog door te geven, omdat ze in haar optiek al digitaal beschikbaar zijn.

Ziggo stelde daarbij ook dat France 2 door programmaraden zomaar gekozen zou zijn, zonder na te gaan of dit daadwerkelijk een voor TV5Monde vervangende zender zou zijn. France 2 is echter de grootste leverancier van programma’s voor TV5Monde en via ‘moeder’ France Télévisions de grootste aandeelhouder van TV5Monde.  Met het analoge verdwijnen van TV5Monde is in 2 miljoen Nederlandse huishoudens geen Franstalige zender meer beschikbaar.

De programmaraden Multikabel (Noord-Holland Noord/Haarlemmermeer) en Breda stelden, dat Ziggo in haar eigen vrije deel nog altijd 15 kanalen ruimte heeft, om haar eigen keuzes te maken en dat er praktisch geen sprake is van digitale doorgifte voor iedereen, aangezien er een decoder en smartcard dient te worden aangeschaft. Wettelijk gezien is dit overigens een systeem voor voorwaardelijke toegang, waarmee niet alle huishoudens bereikt worden gezien de drempels die Ziggo daartoe opwerpt.

Komende week zal over het programmaraads-ontheffingsverzoek een hoorzitting plaatsvinden in het vanaf dan langdurig verkeerstechnisch onbereikbare Hilversum. Indien het Commissariaat voor de Media op het Ziggo-ontheffingsverzoek zal toewijzen, hebben de facto de programmaraden geen functie meer binnen het Ziggo-verzorgingsgebied. De verwachting is dat over circa een maand er uitspraak komt.

Lees ook: Ziggo negeert programmaraden bij verkleinen tv-pakket

Ziggo?

Kabelexploitant Ziggo heeft op 16 mei 2008 de plek ingenomen van de Centrale Antenne Systemen Exploitatie Maatschappij (CASEMA). Deze maatschappij - die toen in handen was van het Franse staatstelecombedrijf France Télécom - nam op 24 mei 2000 het kabelnet over van de gemeentelijke Signaallevering Amstelveen Casema.

Ziggo is een gevolg van de overname door de Britse durfkapitalisten Cinven en Warburg Pincus die Casema fuseerden met de eveneens overgenomen kabelmaatschappijen @Home en Multikabel. Sinds 1 februari 2007 zijn deze bedrijven onderdeel van hetzelfde bedrijf. Ziggo is met 3,27 miljoen klanten de grootste kabelexploitant van Nederland.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.