Bijgewerkt: 18 april 2024

Zijruiten problematiek 'auto te water' lijkt opgelost

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Hollands Midden
26-04-2012

Per jaar belanden in Nederland 750 personenauto's in (on)diep water. Ongeveer 50 mensen komen daarbij om het leven. De helft komt te overlijden door verdrinking, omdat de ramen en de deuren blokkeren. In de eerste vier maanden van 2012 zijn inmiddels 10 mensen verdronken, omdat hun auto in het water belandde.

Al sinds 1998 vraagt de Raad van Korpschefs aandacht voor de problemen die ontstaan bij auto te water. Pleitbezorger is korpschef Jan Stikvoort van Regiopolitie Hollands Midden. Ondanks de jarenlange samenwerking met vele partijen, leidde dit tot voor kort niet tot een structurele, technische oplossing.

Een Nederlandse vinding brengt daar verandering in. Het Rescue Escape Guidance System (REGS) werkt met sensoren die in de portieren kunnen worden geplaatst. Door de optredende veranderingen in druk en de aanwezigheid van water zorgen de sensoren er automatisch voor, dat de zijruiten verbrijzelen.

Dit nog voordat de auto definitief zinkt. Het biedt inzittenden de gelegenheid tijdig het voertuig te verlaten en geeft hulpverleners de kans om inzittenden tijdig te bereiken. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) rust nog dit jaar 29 eigen auto’s uit met het systeem.

De werking van het Rescue Escape Guidance System

Korpschef Stikvoort deed een oproep aan alle aanwezige betrokken partijen om het probleem van auto te water nu eindelijk serieus op te pakken. “Ik moedig de burger aan te vragen naar meer informatie en middelen. De brancheorganisaties vraag ik om meer campagne te voeren en voorlichting te geven, terwijl de overheid die campagnes dient te ondersteunen en de problematiek en de nieuwe oplossingen naar Brussel moet brengen.

De hulpverleners vraag ik zich te verdiepen in de recente ontwikkelingen. En de auto-industrie geef ik de suggestie binnen afzienbare tijd alle nieuwe auto’s die de fabriek verlaten uit te rusten met bestaande hulpmiddelen en nieuwe systemen te betrekken in ontwikkeltrajecten.”

Directeur Veilig Verkeer Nederland ir. Linda van der Eijck onderschreef tijdens haar inleiding het belang voor de aandacht van de problematiek "Veilig Verkeer Nederland kijkt naar alle facetten van verkeersveiligheid waaronder gedrag, educatie, infrastructuur en vervoermiddelen.

Dus ook naar technische vindingen, zoals REGS die de verkeersveiligheid kunnen bevorderen. De focus van VVN ligt op het creëren van maatschappelijke betrokkenheid bij verkeersveiligheid. Daar past deze vinding goed bij.”

REGS zorgt voor een zekere vluchtweg voor inzittenden, zodra de auto te water is geraakt. Sensoren aan de binnenzijde van de portieren activeren een systeem, dat de zijruiten verbrijzelt. Antoon Oosterhuis, één van de grondleggers: “Bij het systeem hoort verlichting, die de inzittenden onder water altijd in de goede richting leidt, indien de auto in donker water zinkt.

REGS blijft onder water werken, doordat het direct op de accu is aangesloten. Want één ding staat na lang onderzoek vast: de elektronica in de portieren van de moderne auto werkt onder water niet meer.”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.