Bijgewerkt: 2 augustus 2021

Zingen van advent naar Kerst in de Paaskerk en lofzang in de Kruiskerk

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
07-12-2016

Op 18 december 2016 vanaf 14.30 wordt traditiegetrouw gezongen van advent naar Kerst, tijdens de Kerst Sing-in in de Paaskerk Amstelveen, Augustinuspark 1. Het koor Anthem, het Van Dingstee-kwartet, bariton  Evert Jan Nagtegaal, organist Dirk Out en pianist Peter van Dongen brengen vele werken ten gehore van Ralph Vaughan Williams en Rutter en Cornelius.

Dit alles onder muzikale leiding van Leo Kramer.  Ds. Gert Jan de Bruin draagt enkele kerstgedichten voor.  Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren en mee te zingen met koor en solisten. In de pauze is er glühwein.  De kerk is open vanaf 14.00 uur en de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie  op www.paaskerk-amstelveen.nl. Paaskerk – Augustinuspark 1 – zondag 18 december 2016 -  14.30 – 16.00 uur .

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De Paaskerk in Amstelveen


De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar Kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, wordt de geboorte van Jezus herdacht. Het Liturgisch jaar begint met de advent. Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de zondag die het dichtst bij het feest van de Heilige Andreas (30 november) valt. Deze zondag valt tussen 27 november en 3 december. De advent eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd 4 zondagen: 1ste zondag: Levavi, 2de zondag: Populus Sion, 3de zondag: Gaudete, 4de zondag: Rorate.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De Kruiskerk in Amstelveen


Twee magnificats

Tijdens de muzikale vesper op zondag 18 december 2016 om 17.00 uur staat het Magnificat centraal in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a. Het Magnificat is de ontroerend mooie lofzang van de zwangere Maria als haar duidelijk wordt, dat ze een heel bijzonder kind ter wereld zal brengen. In deze vesper worden twee versies uitgevoerd. Klinken in het Magnificat van Antonio Vivaldi de mannelijke woorden van de Bijbelse schrijver Lucas, ds. Jannet Delver heeft een vertaling gemaakt waarin ze meer recht doet aan de tedere gevoelens van Maria; Tom Löwenthal maakte er muziek bij voor koor, gemeente en orgel. Vanaf 16.30 uur is iedereen van harte welkom, koffie en thee staan klaar. Om 16.40 uur is er voor geïnteresseerden een korte uitleg over muzikale bijzonderheden van deze muziek. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl .

Twee magnificats: één uit de barok en één van heel recente datum onder leiding van de vaste dirigent Henk Trommel, cantor-organist van de kerk. In deze vesper zingt de Vesperscantorij een Magnificat van Antonio Vivaldi. Solistische medewerking verlenen Caroline Stam en Arleen van Wijland, terwijl Peter Ouwerkerk de continuo-afdeling van het barokorkest aanvoert achter het kistorgel van de kerk. In deze muzikale vesper is dr. Bettine Siertsema liturg.

Al meer dan 1000 jaar wordt in kloosters dagelijks in elke vesper het Magnificat gezongen en in de loop der eeuwen zijn de woorden ervan door vele componisten in opdracht van de kerk op muziek gezet, onder andere door Palestrina, Monteverdi, Schütz, Bach.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.