Bijgewerkt: 26 februari 2024

Zondags maken we altijd graag een wandeling

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
21-05-2012

Zowel 's zondags als zondags is correct. Juist zijn bijvoorbeeld ook: ('s) maandagsochtends, ('s) woensdags, ('s) zaterdagsavonds en ('s) zondagsnachts. Oorspronkelijk kon van alle namen van de dagen van de week een tweede naamval gevormd worden met het verbogen lidwoord des: des zaterdags, des zondags, des maandags, des dinsdags, enz. Deze vormen betekenen 'op zaterdag', 'op zondag', 'op maandag', 'op dinsdag', enz.

In de loop van de tijd is het lidwoord des verkort tot 's, zoals dat ook gebeurde in 's ochtends, 's avonds, 's middags, 's winters en 's zomers. Bij de dagen van de week werden naast de vormen met 's ook de vormen zonder 's gebruikelijk: zaterdags, zondags, maandags, dinsdags, enz.

Voor dinsdags en donderdags is het verkorte lidwoord 's zelfs niet meer mogelijk. De wat moeilijkere uitspraak van een s gevolgd door een d speelt daarbij waarschijnlijk een rol. 's Vrijdags wordt wel gebruikt in Vlaanderen, maar is in Nederland ongebruikelijk.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.