Bijgewerkt: 18 mei 2024

Zorgpeiling 2016 van seniorenorganisatie ANBO

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
22-11-2016

Senioren doen maar weinig om te besparen op hun ziektekostenverzekering. Dat blijkt uit de zorgpeiling van seniorenorganisatie ANBO, waaraan bijna 7000 mensen meededen. Alleen een basisverzekering, het vrijwillig eigen risico verhogen, of zelf de tandartskosten betalen. Het zijn allemaal mogelijkheden om de maandelijkse premie met enkele tientjes te drukken, maar gretig aftrek vinden ze niet bij de zorgverzekerde op leeftijd. Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: "Dat is ook begrijpelijk, want veel senioren weten op voorhand al, dat ze zorgkosten hebben. Wie gezond is én geen kosten verwacht kan overwegen dit risico te nemen. Maar anders zijn deze opties zeker niet aan te raden.” 

Foto Amstelveen
(Bron ANBO - 2016)

Bent u wel eens van zorgverzekeraar veranderd?


Zo geeft 43 % aan zich collectief te verzekeren. Ook is er een klein percentage, dat de premie in één keer betaalt. Den Haan: "Door in een keer te betalen krijg je een paar procent korting. Op het jaarbedrag scheelt dat toch weer gauw een paar tientjes. Nu de zorgverzekering komend jaar gemiddeld bijna maandelijks 10 euro stijgt zijn alle kleine beetjes mooi meegenomen." Geld is geen reden om over te stappen voor senioren, 30 procent geeft aan, dat het voordeel minstens tussen de 50 en 150 euro op jaarbasis moet zijn. "Maar dan nog zullen senioren niet snel overstappen. Senioren zijn honkvast. De meesten zitten al 10 tot 15 jaar bij hun zorgverzekeraar (30 procent). Mensen zijn vooral bang om hun dekking kwijt te raken. En dan voor onaangename verrassingen komen te staan, omdat bepaalde medicijnen toch niet vergoed worden. Willen zorgverzekeraars de oudere premiebetaler in beweging krijgen, dan moeten zij meer aan voorlichting doen over het pakket en de vergoedingen", aldus Den Haan.

ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn. "Toch loont het om goed te onderzoeken, of de huidige zorgverzekering nog passend is, inhoudelijk maar ook financieel. Niet alleen is er vaak toch aanzienlijk in euro's te besparen, maar ook is het belangrijk om te kijken, of alle benodigde zorg nog goed verzekerd is," stelt Den Haan. Wie onafhankelijk advies wil over zijn of haar zorgverzekering kan de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn (0182- 304500) bellen. Gediplomeerde zorgadviseurs geven advies of de huidige zorgverzekering nog wel past bij de zorgbehoefte en hoe de dekking van bepaalde medicijnen bij andere zorgverzekeraars is.

Over deze peiling: Deze peiling is verstuurd via de nieuwsbrief van ANBO, de ANBO Actueel. Tachtig procent van de respondenten is ANBO-lid. De looptijd van deze peiling was van 4 tot 21 november 2016. Aan deze peiling deden 6888 mensen mee (een respons van 5,7%). De verhouding man/vrouw is 60/40. Van de respondenten was 33 procent tussen de 66 en 70 jaar. Bekijk hier (pdf 22 pagina’s) de onderzoeksresultaten.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.