Bijgewerkt: 4 maart 2024

Zorgvlied bouwt het grootste mausoleum van Nederland

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-02-2010

Wethouder Remco Pols van de gemeente Amstelveen heeft op 17 februari 2010 de eerste paal geslagen voor Nederlands grootste mausoleum voor algemene graven: 't Lalibellum. In het mausoleum worden de stoffelijke resten van overledenen voor langere tijd bewaard. In het mausoleum is ook een deel ingericht als ossuarium. (waar beenderen van overledenen worden bewaard).

Lalibellum Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2010)

Remco Pols wethouder en Arpad Nesvadba directeur van Begraafplaats Zorgvlied op de heimachine


Over een speciaal met grafstenen afgedekt pad (Hadramout) loopt men naar een hellingbaan, die leidt naar het mausoleum. Het dak van het mausoleum is tevens de vloer van het Herdenkingsplein. Dit plein is omgeven door pilaren die de jaargetijden en de maanden van het jaar voorstellen.

Het centrale herdenkingsdeel is een trap van 12 luie treden, elk 2 meter lang, waarop men bloemenhulden kan brengen bij naamplaten van overledenen. Elke overledene krijgt namelijk - standaard- een eigen naamplaat. Het ontmoetingsdeel krijgt een speciale zuil met een vlammonument. In de zuil bevindt zich een scherm waarmee men filmbeelden van de overledene kan bekijken.

De naam van het mausoleum verwijst naar de legende van Menelik, zoon van koning Salomo en de Ark des verbonds. Deze mythe, een metafoor voor het respectvol koesteren en bewaken van het lichaam als ark van het leven, heeft als basis gediend bij het ontwerp van het mausoleum.

Het bouwteam bestaat uit:

1.      Begraafplaats Zorgvlied, opdrachtgever.

2.      Afdeling Ingenieursbureau van de gemeente Amstelveen, Ronald Verleun.

3.      Landschaps & Begraafplaatsarchitectuur Wille uit Koudekerk aan den Rijn.

4.       Aannemingsbedrijf Fronik BV uit Mijdrecht, hoofdaannemer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.