Bijgewerkt: 12 april 2024

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Plantengeslacht.
Prunus, Latijn voor pruimenboom, stamt uit het plantengeslacht van de Rozenfamilie.


Duingebied, hier straat rond wijk met duinnamen.


Vroeger buurtschap
In een tekening uit 1308 stonden 7 buurtschappen (kwartieren) vermeld. Een daarvan was Smedeman en het lag tussen de dorpskern en Legmeer.


Bedrijf waar het smeden gebeurt.
Smeden is het vervormen en modelleren van een metaal.


De Smeenklaan?
is vernoemd naar politicus Christiaan Smeenk (1880-1964) van de ARP (Anti-Revolutionaire Partij). Smeenk was lid van de Tweede Kamer, wethouder in Arnhem en lid van de provinciale staten van Gelderland. Hij was voorman van de christelijke vakbond Patrimonium. Het Nederlandsch Werkliedenverbond Patrimonium was een vereniging van arbeiders die het christelijke geloof aanhingen, opgericht in 1876. Patrimonium betekent 'vaderlijk erfdeel'.In het ruim 40 jarige bestaan van de Smeenklaan in Amstelveen is er voor het eerst een baby in de straat geboren! Deze unieke gebeurtenis hebben we te danken aan de verjonging in de straat. In de voormalig seniorenwoningen van de flat komen sedert enkele jaren steeds meer jonge mensen te wonen.

Foto Amstelveen
(Foto Bewonerscommissie Smeenklaan - 2014)

Moeder Haimi en Tony Bark van de bewonerscommissie bewonderen baby Amanuel

Zoon Amanuel Yewondwossen Yohannes, geboren op 21 juli 2014, is een prachtige en tevreden jongen. Zowel zoon als moeder maken het goed. Moeder Haimi en vader Yohannes genieten volop van hun kind. De bewonerscommissie van de Smeenklaan 2 tot 80 hebben de flatbewoners zondag 3 augustus 2014 getrakteerd op een gezellige High Tea. Overal werden stoelen en tafels vandaan gehaald om een knus schaduwrijk hoekje om te toveren tot een gezellig terras.

Foto Amstelveen
(Foto Bewonerscommissie Smeenklaan - 2014)

De flatbewoners van de Smeenklaan genieten van de High Tea

De drukbezochte middag was een groot succes. Nagenoeg de helft van de flat heeft genoten van al het lekkers en de live muziek verzorgd door Dick van Essen. De mix van bewoners (jong en oud) was geweldig en vele bewoners hebben met tot dan toe onbekende buren kennis kunnen maken. Het is een straat in Amstelveen in de wijk Patrimonium met vooral oudere bewoners. De straat is vernoemd naar politicus Christiaan Smeenk (1880-1964) van de ARP (Anti-Revolutionaire Partij). Smeenk was lid van de Tweede Kamer, wethouder in Arnhem en lid van de provinciale staten van Gelderland. Hij was voorman van de christelijke vakbond Patrimonium. Het Nederlandsch Werkliedenverbond Patrimonium was een vereniging van arbeiders die het christelijke geloof aanhingen, opgericht in 1876. Patrimonium betekent 'vaderlijk erfdeel'.Piet Soer (1903-1935)
KLM piloot.
Soer woonde in Amstelveen. Hij was de eerste piloot van de bemanning "De Pelikaan", die in 1933 de vlucht Amsterdam-Batavia maakte. De Pelikaan is een Fokker F.-XVIII uit 1932.
Hij kreeg in 1934 de gouden medaille van de gemeente Amstelveen uitgereikt door burgemeester Haspels. Soer verongelukte met "De Leeuwerik" op weg naar Praag.


Esdoorn of ahorn
Naam voor zowel het plantengeslacht Acer uit de Esdoornfamilie als voor het hout van Acer-soorten.


Bosgebied
Spar - Naaldbomengeslacht
In het Latijn is spar -Picea en komt uit de dennenfamilie.


Spechten (Picidae) zijn een vogelfamilie van kleine tot middelgrote, robuuste vogels met scherpe snavels en een stijve staart


Bedrijf waar wordt gesponnen
Spinnen is het mechanisch vervaardigen van garens uit ongeordend, ongereinigd natuurlijke en chemische vezels. Evenals het weven dateert het spinnen van vóór 3500 v.C. en het is eeuwenlang handwerk gebleven.
In de 13de eeuw begon met het spinnewiel de mechanisatie, die door de Industriële Revolutie versneld werd. De mechanische spinnerij omvat in het algemeen de volgende fasen: de voorbereiding, het voorspinnen en het fijnspinnen.


Laan langs de spoorbaan Amsterdam-Uithoorn
Nederland kreeg op 20 september 1839 de eerste spoorlijn tussen Haarlem en Amsterdam. Deze was tot stand gebracht door de in 1837 opgerichte Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM).


Laan langs sportvelden
Sport komt uit het Engels disport en uit het oud Franse desporter = zich verpozen.
Tot ongeveer 1980 heette deze laan Janselaan


Charles Haddon Spurgeon (1834-1892)
Engels protestants theoloog.


Stadhouder
In de landsheerlijke tijd in de Nederlandse gewesten de functionaris die als plaatsvervanger van de landsheer fungeerde.


Het plein werd aangelegd in 1960, vandaar de naam. Het was in eerste instantie bedoeld als plein om te parkeren voor het winkelen, maar er werden ook feestelijkheden en festiviteiten gehouden. Op vrijdag was een deel van het Plein gereserveerd voor de wekelijkse markt.
Na de reorganisatie en herinrichting van de winkelcentra Binnenhof en Zaagtand werd Plein 1960 omgedoopt tot Stadsplein, het middelpunt van het winkelcentrum "Stadshart".
Zie ook Stadshart - Geschiedenis


Vorige - Volgende