Bijgewerkt: 27 februari 2024

stratenregister


Straten startpagina

Van der Hooplaan

Abraham Nicolaas Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop (Jan van der Hoop), werd op 9 maart 1893 te Arnhem geboren als zoon van G. H. Th. a Th. van der Hoop, marineofficier, burgemeester, Tweede Kamerlid en laatstelijk lid van Gedeputeerde Staten van Gelderland, en Jonkvr. S. M. J. van de Poll.

Foto Amstelveen
(Bron Van der Hoop - 2014)

De Fokker VII tijdens een proeflucht in 1924. De Fokker F.VII is een hoogdekker passagiersvliegtuig, gebouwd door de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker en zijn Amerikaanse dochteronderneming Atlantic Aircraft Corporation. De eerste vlucht vond plaats op 11 april 1924. De F.VII is door verschillende vliegtuigbouwers in licentie geproduceerd


Van der Hoop was in 1924 gezagvoerder bij de eerste vlucht van de KLM naar Nederlands-Indië.  Met het nieuw ontworpen toestel de Fokker VII (H-NACC) vertrok Van der Hoop op 1 oktober 1924 met 1e luitenant-vlieger Van Weerden Poelman en mécanicien P. A. van den Broeke van Schiphol.
Er werd 15.373 km afgelegd in 127 uren en 16 minuten, verdeeld over 20 vliegdagen, bij een gemiddelde snelheid van 120,75 km per uur. Het enthousiasme bij de aankomst in Indië was overweldigend.

Foto Amstelveen
(Bron Van der Hoop - 2014)

Vlnr.: Poelman, Van den Broeke, Kengen en Van der Hoop in Senggora, Maleisië op 18 november 1924


Met de Fokker VII zelf maakte het gezelschap nog reizen op Java, waarbij Van der Hoop lezingen hield. De terugreis werd met een schip van de rederij Koninklijke Rotterdamse Lloyd gemaakt.

Zie ook van der Hooplaan