Bijgewerkt: 15 april 2024

stratenregister


Straten startpagina

Anna Blamanlaan

Anna Blaman, pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt (Rotterdam, 31 januari 1905 - aldaar, 13 juli 1960) was een Nederlandse schrijfster van romans, verhalen en gedichten. Haar pseudoniem is een afkorting van 'Ben Liever Als MAN'. Alvorens zich aan haar schrijversloopbaan te wijden, studeerde en doceerde Blaman Frans.
Zij vestigde haar naam in 1941 met de roman 'Vrouw en vriend'. Enige jaren later, in november 1948, verscheen 'Eenzaam avontuur', een compositorisch gelaagde roman die door Simon Vestdijk omschreven werd als een meesterwerk, maar in de reformatorische en katholieke pers grote deining veroorzaakte vanwege de (homo-)erotische passages. Deze opschudding culmineerde in 1949 in het Boekentribunaal, een schijnproces in het Rotterdamse beursgebouw, waar Blaman door collega-literatoren werd aangeklaagd op grond van literaire gebreken.
Albert Helman vervulde de rol van aanklager. De schrijfster liet hier verstek gaan. Hoewel zij (feitelijk haar roman) uiteindelijk werd vrijgesproken, voelde Blaman zich nog geruime tijd door de affaire beschadigd.