Bijgewerkt: 17 augustus 2022

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Rivier
De Tigris (Arabisch: دجلة, Didjla, Turks: Dicle) is een rivier in het Midden-Oosten, een van de beide grote rivieren van het oude tweestromenland Mesopotamië.
De rivier is 1950 km lang. De Tigris stroomt vanaf de bergen in Oost-Turkije (Koerdistan) en de Iraakse steden Mosoel, Tikrit, Samarra en Bagdad naar het zuidoosten. Bij Korna, op 150 km van de monding, vloeit de Tigris samen met de Eufraat.
Vanaf daar stroomt de verenigde rivier als Sjatt al-Arab door een groot moerasgebied via Abadan naar de Perzische Golf.


Tineke Guilonardlaan is een straat in Amstelveen in de zogenaamde Heldenbuurt. Valentine Elisabeth (Tineke) Wibaut-Guilonard (Rotterdam, 21 mei 1922 - Hulshorst, 6 oktober 1996) was een Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog en sociologe. Als verzetsstrijdster gebruikte ze de schuilnaam Thea Beerens.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2020)

Valentine Elisabeth (Tineke) Wibaut-Guilonard

Ze ontving in 1983 de Yad Vashem-onderscheiding voor haar verzetswerk. Lees haar levensverhaal hier.Bosgebied


Tom Lodewijk (1900-1984)
Verzetstrijder.


Anthonetta Naeff (1878-1953)
Schrijfster.


Een touwslager is een ambachtsman die touw maakt
Bij de traditionele vervaardiging van vlastouw worden lange strengen vlasvezels met een draaiend wiel in elkaar gevlochten. De vezels zijn afkomstig van de stengels van de vlasplanten die gedeeltelijk verteerd (geroot) zijn en vervolgens gewalst en gebroken.


Opera
Geschreven door Giuseppe Verdi.
La Traviata ('De Verdoolde' of 'De Dolende') is een opera in drie akten en ging in première op 6 maart 1853 in het Teatro La Fenice in Venetië. Het libretto van Francesco Maria Piave is gebaseerd op de roman La dame aux camélias uit 1848 van Alexandre Dumas (zoon).


Een hofstede aan de Amstel
De hofstede werd genoemd naar de eigenaar, de vlootvoogd Cornelis Tromp. Trompenburg was gelegen bij de huidige Trompenburgstraat in Amsterdam, maar is gesloopt in 1828.


Troskers of Vogelkers
Plantensoort uit het geslacht Prunus.
De vogelkers (Prunus padus) is een in bossen en heggen vrij algemeen voorkomende 3-15m hoge heester of boom.


Benaming voor hoofse dichter
Troubadour komt van Occitaans (oud Frans) trobador = dichter en van trobar = uitvinden, dichten.


Buitenverblijf aan de Amstel
Tulpenburg is genoemd naar professor Nicolaas Tulp, geneesheer en burgemeester van Amsterdam (1593-1674).
Het heeft prachtige tuinen en diende als toevluchtsoord voor de beroemde, maar verbannen Joodse geleerde en filosoof Baruch Spinoza. De banpaal staat nog op die plaats(?).


Bloemetje


Schip dat turf vervoert
Turf, gedroogd veen, is een product van de vervening. De vervening werd in Nederland en België reeds uitgevoerd in de Middeleeuwen, maar vindt nu vrijwel niet meer plaats.


Vorige - Volgende