Bijgewerkt: 25 juli 2024

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Werkplaats waar gezaagd wordt.
Zagen: met een zaag doorsnijden, verdelen.


Zandgroeve, plaats vanwaar men zand haalt.


Voormalige boerderij aan de Noordammerweg.
Zie ook Zeelandiahoeve


Veld waar turf op gezet werd om te drogen.


Koken van vetten (zieden) of zout.
Zeep wordt gemaakt uit vetten. De oudste bereidingsmethode is de alkalische hydrolyse van vetten (zeepzieden). Na het koken van de vetten met loog werd de zeep door afkoeling en uitzouten afgescheiden uit het reactiemengsel.


De geslachtsnaam van Zilverschoon is Potentilla, dat is afgeleid van het Latijnse woord 'Potens', hetgeen krachtig betekent. Anserina is de soortnaam dat 'gans'betekent. Dit komt omdat de plant vroeger veel als ganzenvoer werd gegeven. Soms staat er bij zilverschoon - Potentilla anserina, maar vanwege zijn zilverachtige uiterlijk wordt de plant ook wel Argentina anserina genoemd (argenta -latijn voor zilver). Het is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Zilverschoon komt voor op vochtige plekken langs wegen en in het weiland. Ganzen aten de zilverschoon graag terwijl de plant giftig is voor paarden. De bloem is geel en heeft veel meeldraden.


Molen aan de Ringdijk 1766-1915.
De molen werd gebouwd als bovenmolen met scheprad op de Ringdijk.


Zonnedauw, Drosera, is een geslacht van vleesetende planten. De zonnedauw lokt, vangt en verteert insecten. Het blad zit vol haartjes, tentakels, die een kleverige substantie aanmaken. Daardoor is het net alsof er dauw op de blaadjes zit, vandaar de naam. Als een insect op het blaadje gaat zitten, plakt deze vast. Na een paar minuten krult het blad zich langzaam om de nog altijd tegenstribbelende prooi heen. De prooi wordt helemaal ingepakt.


Een buiten aan de Amstel
Het buiten werd gesticht in de 17e eeuw door mr Pieter Blauw, secretaris van Amsterdam.
In 1777 werd het buiten gesloopt.


Een buiten aan de Amstel
Het buiten werd gesticht in de 17e eeuw door mr Pieter Blauw, secretaris van Amsterdam.
In 1777 werd het buiten gesloopt.


Omgeven door Beneluxbaan, Sportlaan en Groenelaan


Dit deel wordt gescheiden van de Wijk Bovenkerk-polder door de Dr Willem Dreesweg.


Sterrenbeeld
Zuiderkruis (Crux) is een klein maar opvallend sterrenbeeld. Het ligt tussen rechte klimming 11u53m en 12u55m en declinatie -55º en -65º. Hierdoor is het alleen op het zuidelijk halfrond te zien. Van alle sterrenbeelden aan de hemel heeft Crux de kleinste oppervlakte. Vroeger maakte het deel uit van het sterrenbeeld Centaurus.


Natuurmonument in de provincie Noord-Holland
Zwanenwater ligt in de gemeente Zijpe. Het is circa 586 ha groot. Sinds 1972 is het eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.


Dit pad liep langs de voormalige marechaussee kazerne die was gebouwd in 1921. Het verlengde was al vroeg geasfalteerd en kreeg vermoedelijk daarom de naam Zwarte pad.


Vorige - Volgende