Bijgewerkt: 25 juli 2024

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Aagje Deken was een Nederlands schrijfster.
Geboren in 1741 te Nieuwer-Amstel en overleden op 14 november 1804 te Den Haag
Zie voor informatie en foto's Aagje Deken


Petrus Josephus Mattheus Aalberse (1871-1948)
Rooms-katholiek staatsman.


Korte versnelde loop die men doet, als men wil springen of iets wil werpen.
Bijvoorbeeld een aanloop nemen om over een sloot te springen.


Abeel
Naam van een boomsoort zoals de Witte Abeel (Populus Alba) en populier.


Acacia is een genus in de Mimosoideae, een onderfamilie in de Leguminosae, orde Fabales. Alle soorten zijn houtig leden van de vlinderbloemenfamilie . Met "acacia" als soort wordt meestal (Robinia pseudoacacia) bedoeld, die tot een ander geslacht behoort.


Adriaen van Ostade is zijn psuedoniem, want hij werd op 10 december 1610 in Haarlem geboren met de naam Adriaen Hendricx. Hij was een leerling van Frans Hals in de 17de eeuw en werd bekend als tekenaar en etser van taferelen uit het boerenleven. Van Ostade woonde het grootste deel van zijn leven in Haarlem waar hij ook stierf op 2 mei 1685.


Westwijk Zuid-Oost
Afmijn is afgeleid van het werkwoord afmijnen. Door bij een openbare verkoop, op een veiling 'mijn' te roepen, werd men de eigenaar van een huis, of een andere object.


De Afslag is een term bij de golfsport. De kleine golfbal wordt met een golfclub van de tee (afslagplaats) weggeslagen in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt (de hole). Golf wordt gespeeld op een golfbaan en de Afslag is de lange weg door de weilanden van Amstelland naar de Amstelveense Golfbaan


Aïda is de titel van een opera in vier bedrijven van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi.
Aida is een tragisch verhaal dat zich afspeelt in het oude Egypte. Ethiopische troepen zijn onderweg om Egypte aan te vallen en Egypte bereidt zich voor op oorlog. Legerkapitein Radames krijgt het opperbevel. Prinses Amneris, dochter van de Egyptische farao, begeert Radames hevig, maar deze gevoelens zijn niet wederzijds, want Radames heeft een heimelijke liefdesrelatie met Aida, een slavin van prinses Amneris. In Egypte weet niemand dat Aida een dochter is van Amonasro, de koning van Ethiopi?. Aida wordt verscheurd tussen haar liefde voor haar vader en haar vaderland Ethiopi? en haar liefde voor Radames, die de oorlog tegen haar vaderland leidt. Zij verlangt naar de dood als uitweg.


Albertus Wilhelmus van Dalsum was een bekende Nederlandse toneelspeler, maar ook toneelleider, decorontwerper en kunstschilder. Hij werd geboren op 4 januari 1889 te Nieuwer-Amstel en overleed in Eenigenburg op 25 oktober 1971. De Van Dalsumring werd in 1959 vervaardigd ter gelegenheid van het gouden jubileum van de monumentale acteur Albert van Dalsum. Deze ring wordt elk jaar uitgereikt en is een belangrijke onderscheiding in de toneelwereld. De ring gaat over van acteur naar acteur.


Aletta / Henriëtte Jacobs werd geboren op 9 februari 1854 te Sappemeer. Jacobs maakte zich al vroeg sterk voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen en in 1870 was ze de eerste Nederlandse vrouw die als toehoorster officieel werd toegelaten aan een hbs. Ze werd in 1871 toegelaten als studente medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aletta Jacobs was de eerste die een universitaire studie succesvol afrondde in 1878, waardoor ze de eerste vrouwelijke Nederlandse arts werd. Zij werkte als huisarts in Amsterdam, waar ze gratis spreekuren hield, cursussen gaf en het pessarium als voorbehoedmiddel introduceerde.
Aletta Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Oorspronkelijk stelde de wet een loongrens om te mogen stemmen, waardoor vrouwen hiervoor niet in aanmerking kwamen. Jacobs voldeed als arts aan deze loongrens en wilde gebruikmaken van haar stemrecht. Dat was niet gewenst en werd het verbod voor vrouwen om te stemmen expliciet in de wet opgenomen. Op 10 augustus overleed Jacobs te Baarn.


Allard Pierson (Amsterdam, 8 april 1831 - Almen, 27 mei 1896) was een Nederlandse predikant, theoloog, geschied- en taalkundige. De straat ligt in het Keizer Karelpark.


De Alpen zijn een bergketen in Europa, met een oppervlakte van meer dan 200.000 km², die zich uitstrekt van Frankrijk (Franse Alpen) tot ver in Oostenrijk en Slovenië (Julische Alpen) en van Italië tot in het Zuid-Duitse Beieren (Beierse Alpen). Zwitserland is voor meer dan de helft Alpengebied.


Alphonse Marie Auguste Joseph Ariëns (roepnaam: Alfons of Fons) (Utrecht, 26 april 1860 - Amersfoort, 7 augustus 1928) was een Nederlandse priester die een grote rol speelde in de rooms-katholieke arbeidersbeweging in Nederland alsmede voor de ontwikkeling van een katholieke sociale leer. De straat ligt in het Keizer KarelparkWestwijk - Zuid
Alsem is een bitter smakende, stengelachtige plant met grijsgroene blaadjes en gele bloemetjes. Het heeft een psychoactieve werking en staat bekend als gezondheidsproduct.


Vorige - Volgende