Bijgewerkt: 1 februari 2023

Stadsdichter - 2009

Foto's -> Gebeurtenissen -> Bibliotheek Amstelland

Stadsdichter
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Koos Hagen de eerste Stadsdichter van Amstelveen voor twee jaar

Donderdagavond 5 november 2009 vond in de bibliotheek in het Stadshart de verkiezing plaats voor de voordracht van Amstelveens eerste stadsdichter. De jury en het publiek kozen voor Koos Hagen. De gemeenteraad benoemt de stadsdichter naar verwachting op 16 december 2009 voor een periode van twee jaar.

Stadsdichter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Marga van Herteryck en Gerben Drost begeleiden de verkiezing van de eerste stadsdichter van Amstelveen


De presentatie van de avond was in handen van de raadsleden Gerben Drost (PvdA) en Marga van Herteryck (CDA). Onder toeziend oog van veel Amstelveners en een jury, die bestond uit burgemeester Jan van Zanen, kunstenares Marijtje Overduin, directeur talencentrum VU Rob Doeve, directeur Amstelland Bibliotheken Christine Kempkens en hoogleraar interculturele literatuurwetenschappen Mineke Schipper, droegen zes genomineerde dichters drie eigen gedichten voor. Daarnaast kregen zij ter plekke de opdracht om in twintig minuten een gedicht te schrijven over Amstelveen anno 2030.

Stadsdichter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een deel van de jury met burgemeester Jan van Zanen en Christine Kempkens, directeur Amstelland Bibliotheken. Naast de burgemeester zitten Rob Doeve, directeur talencentrum VU, Mineke Schipper, literatuurwetenschapper en kunstenares Marijtje Overduin


Stadsdichter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Muzikaal intermezzo


De voordrachten van de dichters werden afgewisseld door optredens van jonge professionele poetryslammers en percussiedichter Stef Wouters. Na het juryberaad en het uitbrengen van de publieksstemmen maakte Frans Hellendall, wethouder cultuur, de winnaar bekend. Zowel de jury als de wethouder prezen Koos Hagen voor het grote ‘Amstelveengehalte’ van zijn gedichten, de originaliteit en zijn prestatiekunsten.

De stadsdichter moet een bijdrage leveren aan de culturele en sociale  ontwikkeling van Amstelveen. Daarnaast creëert hij op een laagdrempelige manier aandacht voor poëzie. Hij kan gedichten voordragen bij officiële gebeurtenissen in de stad en actueel nieuws in de stad op een ludieke, kritische of vervreemdende wijze belichten. Gelet de frequentie van dergelijke gebeurtenissen krijgt de stadsdichter de opdracht om gemiddeld één keer per maand een gedicht te schrijven. De gemeenteraad benoemt de stadsdichter voor een periode van twee jaar.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen