Bijgewerkt: 12 april 2024

Restaurant Maal 3 - 2010

Foto's -> Gebouwen -> Restaurants van voorheen

Restaurant Maal 3
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)
Restaurant Maal 3
GESLOTEN in 2016

Aan de Noorddammerlaan 42-44 was Restaurant 'Maal 3' gevestigd. Het verhaal van toen was: U kunt er genieten in een ongedwongen sfeer van heerlijke gerechten. Omdat de menukaart ruim is opgezet, is er voor ieder wat wils.

Het is ook de locatie van het eerste Amstelveense jazzpodium, want de droom van jazzliefhebber Henk Brinkman is uitgekomen! Het eerste jazzpodium van Amstelveen draait goed. Sinds maart 2010 zijn er in het eetcafé “Maal 3” optredens van jazzmusici uit het hele land. Op 2 maart begon het jazzpodium met het optreden van saxofonist Sjoerd Dijkhuizen met zijn kwartet en op de avond van dinsdag 18 mei 2010, was het kwintet van Marjoleine Leene aan de beurt.

Henk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Henk Brinkman verwelkomt de jazzliefhebbers in Bovenkerk


In de achterzaal van het restaurant is een heuse jazzclub ingericht met bar, tafels en stoelen, dat niets meer weg heeft van de zaal van het voorganger restaurant Don Panza. Gelukkig maar, want de sfeer, het gemak, goede akoestiek, goede versterkers en luidsprekers zijn zeer belangrijk voor de jazzliefhebbers, maar ook voor de musici.

Coördinator Henk Brinkman, eigenaar van Brent Travel Company in de Dorpsstraat, opende enthousiast de avond en introduceerde het kwintet:
Marjoleine Leene – zang
Harry Happel – piano
Koos van der Hout – trompet
Frans Bouwmeester – bas
Jean Clair de Ruwe – drums

Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marjoleine Leene (l) in gesprek met het RTV-Amstelveen team, radiopresentators Margot Snippe en Hans Frijling


De Amstelveense Marjoleine Leene studeerde jazz zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In haar eindexamenprogramma (1999, theater de Tobbe) waren 4 eigen composities opgenomen. In de jaren na haar studie volgde Marjoleine masterclasses en workshops van o.a. The New York Voices en Cathrine Sadolin.

Harry Happel, jazzpianist, oprichter van de Nederlandse jazz trio Intrioduction. Hij is een fantastische autodidact pianist. Intrioduction bereikte de top in korte tijd, nadat zij op tv waren geweest en speelden veel met live jazz in de beroemde Nederlandse radio jazz-programma "Sesjun".

Koos van der Hout, trompettist, speelt op cornet, flügelhorn, bastrompet, ventieltrombone. Hij kreeg zijn eerste trompetlessen op 15-jarige leeftijd aan de Vlaardingse Muziekschool van Willem Vos, later aan de Rotterdamse Muziekschool van Frans Vreugdenhil. Koos begon zijn muzikale carrière in dixielandbands, waaronder de Bridge Town Jazzband.

Frans Bouwmeester op contrabas speelt alleen jazz. Jaren geleden heeft hij deel uitgemaakt van het studentensymfonieorkest Sempre Crescendo. Momenteel speelt hij voornamelijk met Willem Kiewiet de Jonge, in het trio de Bingham Boys met Paul Verkijk, en in de grote formatie Wild Bill and the Invisible Men. Sinds kort repeteert hij af en toe met de nieuwe bigband, die Bernard Berkhout heeft opgericht.

Jean Clair de Ruwe werd in 1998 toegelaten tot het conservatorium in Utrecht, waar hij in juni 2004 afstudeerde. Hij studeerde drum met David Weiss, maar ook met Chris Strik,  Joost van Schaik en Hans Dekker.

Het thema, of titel van het optreden was 'Introductions of Swing', dat is goed volbracht door de goede samenwerking van de musici. Swing muziek is een vorm van jazz muziek, die in de vroege jaren 1930 heel populier was en werd een onderscheidende stijl in 1935 in de Verenigde Staten. Swing maakt gebruik van een krachtige ritmesectie van bas en drums als mede het gebruik van blaasinstrumenten, zoals trompetten en trombones, saxofoons en houtblazers waaronder klarinetten en soms snaarinstrumenten zoals de viool en gitaar.

Swing bands worden meestal gekenmerkt door solisten, die improviseren op de melodie. De dansbare swing stijl van bandleiders zoals Benny Goodman en Count Basie, was de dominante vorm van de Amerikaanse populaire muziek 1935 tot 1945.

Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marjoleine zingt


Het swingde inderdaad behoorlijk in het eetcafé Maal 3, dus de droom van Henk Brinkman kwam tot werkelijkheid: een jazzclub, of zoals hij dat zegt - jazz podium-  in Amstelveen is mogelijk. Jazzliefhebbers hoeven niet naar Amsterdam, of Haarlem te reizen om live jazzmuziek te beluisteren en te genieten van het optreden van de verschillende kwalitatief goede jazzbands.

Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tijdens een piano solo van Harry Happel


Leene Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het kwintet speelt op het jazzpodium van Maal 3

Op dinsdagavond 8 juni 2010 sloot de agenda van Jazz Podium Amstelveen in het restaurant Maal3 in Bovenkerk het voorseizoen af met de Crea Big Band onder de bezielende leiding van orkestleider Armando Cairo.

Crea bigband Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Henk Brinkman, de organisator van de avond verwelkomt de jazzliefhebbers in het restaurant Maal3, waar sinds februari 2010 elke dinsdagavond gratis jazzconcerten worden gegeven


Crea bigband Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Armando Cairo is de muzikale directeur van de Crea Big Band, waarvoor hij ook arrangeert en componeert


De bandleden zijn geen professionals, maar studenten, die hun vrije tijd te besteden aan muziek. Jazzmuzikant Armando Cairo, leider van de Big band, een orkest van 15 man en vrouw muzikanten, die creatief muziek onderricht genieten op academisch niveau hebben hun best gedaan, om een gezellige avond te bezorgen voor de Amstelveense jazz liefhebbers.

Crea bigband Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een deel van de muzikanten van de Crea Big Band, de pianist paste niet op de foto

De Crea Big Band speelt in restaurant Maal3

Vanaf de eerste dinsdagavond op 7 september 2010 zijn er weer concerten met een spannende Jazz Agenda.
Adres: Restaurant Maal3
Noorddammerlaan 42-44
1187 AD Amstelveen
Tel: 020 - 641 34 27

Helaas zijn de jazzconcerten in 2011 gestopt wegens te weinig animo.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen