Bijgewerkt: 24 juni 2024

Koninklijke Emballage
Industrie Van Leer B.V. - 1958

Foto's -> Monumenten -> Rijksmonumenten

Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V.
(Amstelveenweb.com collectie - 1960)

Hoofdkantoor van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V.

Rijksmonument:
Amsterdamseweg 204 (complex 531203) kantoorgebouw Van Leer's Vatenfabriek (Breuer, Marcel; 1958) met vrijstaande schoorsteen (1957), portiersloge (1958) en parkaanleg (1957)

Het gemeentebestuur van Amstelveen was niet zo "happig" op het aantrekken van industrie. De gemeente kocht in 1957 de grond op aan de Amsterdamseweg, het land waar de vroegere buitenplaats Elsrijk was te vinden. Elsijk was toen reeds gesloopt. Het landgoed bestond uit weiland en plassen, met slechts in de uiterste zuidelijke kant, de resten van een oude boerderij. De gemeente stelde de grond beschikbaar voor de bouw van het hoofdkantoor van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer. De markering voor het te bouwen gebouw werd uitgezet met behulp van een roeiboot.

Het kantoorgebouw werd ontworpen door de architect Marcel Lajos Breuer en in 1958 gebouwd. De heer H. Hoogeveen kwam in augustus 1958 bij Van Leer in dienst als bouwkundige met als eerste opdracht het gebouw waterdicht te maken. Tot eind jaren van 1980 moesten de werknemers onder vervelende omstandigheden in het gebouw werken, aangezien onder andere, het klimaat niet beheersbaar was. Dit kwam onder meer door een verdiepingshoogte van bijna 5 meter.
Het 300ste Gemeentelijke monument - Later tot Rijksmonument gemaakt

Op vrijdagochtend 11 september 2009 bereikte de gemeente Amstelveen een historische mijlpaal. Voorafgaand aan de Open Monumentendagen 2009, benoemde wethouder Frans Hellendall (VVD) het pand aan de Amsterdamseweg 204-206 tot het 300ste gemeentelijk monument. Het gebouw staat bekend als het voormalige hoofdkantoor Koninklijke Emballage fabriek Van Leer B.V. en is ontworpen door de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel L. Breuer .

Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het voormalige hoofdkantoor Koninklijke Emballage fabriek Van Leer B.V. staat er in 2009 nog steeds prachtig bij.
Het is een 51 jaar oud gebouw uit 1958, maar door het ontwerp van architect Breuer is het werkelijk tijdloos


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De sfeervolle hal van het gebouw


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Frans Hellendall tijdens zijn toespraak houdt het monumentenschildje in zijn hand


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Hellendall overhandigt het schildje aan de heer W. Willemsen,
directeur van Beleggingsmaatschappij Rijsterborgh Vastgoed B.V.


Toespraak van wethouder Hellendall:
Geachte Dames en Heren,
Van acht naar driehonderd in drie jaar tijd. Dat is de voortgang van het aantal gemeentelijke monumenten. U zult begrijpen, dat ik bijzonder ingenomen ben met deze voortgang. Wij zijn nu een heel eind gevorderd op de lijst van ruim vierhonderd potentiële gemeentelijke monumenten zoals die door de gemeenteraad in 2005 is vastgesteld. De gemeente wil deze grote mijlpaal graag markeren. En het is dan mooi, dat het driehonderdste gemeentelijke monument een heel bijzonder monument is. Dat komt goed uit - alhoewel ik moet bekennen dat ik hier het toeval een handje geholpen heb.

De monumentencommissie heeft de voordracht als volgt onderbouwd, ik citeer:
“Architect Breuer heeft in Nederland slechts vier gebouwen gerealiseerd. Dit gebouw is het enige, dat nog in zo’n oorspronkelijke staat verkeert. Het is een goed voorbeeld van een bouwstijl gebonden aan de typologie (glasgevels en vorm). Van belang vanwege de verschijningsvorm, van opvattingen over de relatie werkomgeving – ontwerpopgave kantoorgebouwen. Potentieel rijksmonument.”(einde citaat).

Naast het gebouw zelf behoren ook de opvallende portiersloge, de parkaanleg en vier voetgangersbruggen tot de voordracht tot monument en de stenen naamplaat. Door die laatste blijft de bouwer, de vatenfabriek Van Leer, in de herinnering. De historische betekenis van de architect - Marcel Breuer - en daarmee van dit gebouw kan moeilijk overschat worden. Hij was een voortrekker in het introduceren van het modernisme in de Amerikaanse architectuur. Daardoor heeft hij een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne Amerikaanse architectuur, mede door de vorming van vele talentvolle leerlingen, die hij als hoogleraar design aan de universiteit van Harvard mocht opleiden.

Amstelveen is trots op dit bijzondere, beeldbepalende gebouw van een dergelijke wereldberoemde architect. Ik ben daarom zeer verheugd, dat ik vandaag de aanwijzing tot gemeentelijk monument symbolisch kan verrichten door het overhandigen van het Amstelveense monumentschildje aan de huidige eigenaar, de firma Rijstenborgh, in de persoon van de heer Willemsen. Van harte gefeliciteerd.”

Na de toespraak van de wethouder, zei de heer W. Willemsen, directeur van Rijsterborgh Vastgoed de volgende:
“Ik begreep, dat Breurer heeft het gebouw voor Van Leer bouwde, in de veronderstelling, dat Van Leer hier eeuwig zal blijven. Dat niet gebeurd is, dat weten wij nu. Voor Van Leer was de omgeving te klein en daarom werd ook een etage bijgebouwd en toen het klaar was, was het gebouw te groot. Het gebouw is zoals het nu eruitziet, staat om een jaar of 10-12 en wat dat betreft is een monument en wij hebben veel werk aan, wij besteden veel tijd aan, het wordt goed gebruikt en wij hebben veel plezier aan.”

Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Frans Hellendall samen met de heer W. Willemsen laten zien waar het monumentenschildje ongeveer
zal worden bevestigd


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De raadsleden en de genodigden krijgen een rondleiding in het gebouw


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het gebouwencomplex past niet op een foto, maar het is een prachtig object en misschien wordt het ooit nog een Rijksmonument


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een trap in het gebouw


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ruime en sfeervol ingerichte zalen


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Zelfs de kunst werd niet vergeten


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een vleugel van het gebouw, naast de ingang


Van Leer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Naast het kantoorcomplex ligt nog steeds het natuurpark 'De Braak'


Na de toespraken liep het gezelschap naar de ingang, waar het schildje aan de directeur werd overhandig, met de bedoeling dat het aan de muur wordt bevestigd. Het monumentenschildje is gemaakt van emaille op plaatstaal, in een witblauwe kleurstelling. De vorm van het monumentenschildje is gelijk aan de schildjes voor rijksmonumenten, dat wil zeggen een vijfhoek met de punt omlaag.

Klik HIER als u meer wilt weten over de geschiedenis en de architect.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Monumenten