Bijgewerkt: 15 april 2024

Gezondheidscentrum
Keizer Karelpark geopend - 2014

Foto's -> Gebouwen -> Gezondheidscentra

GezondheidscentrumKeizer Karelpark geopend
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De ingang van het nieuwste gezondheidscentrum van Amstelveen

Hoewel de officiële opening van het Gezondheidscentrum Keizer Karelpark niet aan de grote klok werd gehangen en alleen betrokkenen een uitnodiging hadden ontvangen, bleek tijdens de opening op vrijdagmiddag 23 mei 2014, dat het nieuwste gezondheidscentrum van Amstelveen zeer veel betrokkenen heeft.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Om de sfeer te verhogen werd een strijkers duo uitgenodigd Marieke Langkamp en Hester van de Vlugt, maar van hun spel alleen in die hoek wat te horen, want iedereen praat honderd uit

De gangen van het gezondheidscentrum stonden vol met de medewerkers, hun familieleden en allerlei mensen die het project hebben begeleid, of geholpen om er een succes van te maken. Ybelle Boorsma, o.a. fysiotherapeut van Fysiotherapie Praktijk Sleedoorn en amateur beeldhouwer, hield de openingstoespraak. Zij vertelde over het wel en wee en de niet altijd makkelijke weg naar een nieuw gezondheidscentrum. Het was een enorm leuke toespraak omdat zij naast de vreugdevolle zaken, ook de hilarische zaken en het keiharde werk, dat moest worden verzet, aanhaalde. Hieronder een deel van haar toespraak.

'Beste centrumgenoten, partners, ouders en kinderen, alle genodigde collega's, vrienden en vriendinnen, mensen van de gemeente, wethouder, mensen van Eigen Haard, alle mensen die geholpen hebben met het realiseren van ons centrum, mensen van de pers en alle andere betrokken, hier nu aanwezig. Allemaal heel hartelijk welkom in ons nieuwe gezondheidscentrum Keizer Karelpark, mijn naam is Ybelle Boorsma en ik ben zeer vereerd om jullie welkom te mogen heten bij dit bijzondere moment van ons centrum, namelijk bij de officiële opening’.

‘Toen mijn partner en ik een aantal jaar geleden met een oud campertje ver weg in Noorwegen moeizaam een smalle én steile berg op tuften, keek ik haar aan, zou jij dit in je eentje durven? Echt niet, en jij voor geen goud! Ben jij bang?...nee, en jij echt niet. Zo is bij ons de uitspraak ontstaan, dat 1 en 1 meer is dan 2. Een uitspraak die vaak van toepassing blijkt te zijn en ook in meerdere opzichten geldt, zo ook voor ons centrum. Misschien herkennen jullie hier wel iets in van eigen situaties. Ik zal iets over vertellen met betrekking tot ons gezondheidscentrum’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ybelle Boorsma, fysiotherapeut van Fysiotherapie Praktijk Sleedoorn, begint met haar toespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De vele aanwezigen luisteren naar het verhaal van Ybelle en sommigen zijn verbijsterd als ze het horen, hoe moeilijk het af en toe was voor de deelnemende partijen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Projectmanager Jeremy Mans mag zijn cadeau uitpakken, een stenen beeld van Ybelle Boorsma met de titel: 'de Verbinding'

‘Een jaar of vier geleden was het, dat de huisartsen Fenna Hofman en Kat Logtenberg hoorden, dat ze op termijn hun mooie plek aan de Plesmansingel zouden moeten verlaten en tegelijk, dat Fysiotherapie praktijk Sleedoorn aan modernere eisen wilde voldoen door hun praktijk te willen uitbreiden met een oefenzaal. We vonden elkaar in de plannen voor een kleinschalig centrum op het leegkomende terrein van de Phanta Rhei, de middelbare school bij ons om de hoek. Een ideale plek, leek ons. Dit gedeelte van het Keizer Karelpark werd het echter niet, maar we kregen wel de mogelijkheid om ons centrum vorm te geven op de begane grond van een nieuw te bouwen flatgebouw aan de Lindenlaan in het Lindenpark. Er kwam snel een aantal mogelijke partijen bij, Carla Braat, de psychologe en Anita Zut, de ouderen psychiater. Met deze 4 partijen, allemaal vrouwen zoals u hoort, zijn we dapper het onderhandelingsproces ingegaan, elkaar versterkend en met vertrouwen in de toekomst. We werden in het gehele proces begeleid door het gespecialiseerde architecten bureau, Built by the Wild, zowel bij de eerste onderhandeling en afspraken met woningcorporatie "Eigen Haard", als later in het traject bij het maken en beoordelen van concepten, contracten, allerlei bouwtekeningen, de indeling en inrichting van ons centrum. En..ik kan u vertellen, dat het gemakkelijker lijkt dan het in werkelijkheid is en dat dit alles een proces op zich is, een proces, dat jaren duurt en dat de meesten van ons ook maar éénmaal in hun leven zullen doen. Voordat de eerste paal daadwerkelijk de grond in ging, waren we al weer een jaartje verder. Dit kwam echter niet door ons, maar door een notoire protest brievenschrijver die het gebouw een verdieping te hoog achtte en meer punten vond om de bouw met een jaar te kunnen vertragen, al zijn moeite echter ten spijt’.

&quo;De eerste paal kwam er toch en kon in maart 2012 de grond in. En toen de bouw eenmaal was begonnen, ging het snel. We hadden slechts één strenge winter en er kon verder hard worden doorgewerkt. De flat werd de grond uitgestampt. Vanaf januari dit jaar kon zowaar met de afbouw van de binnenkant worden begonnen. En na drie maanden was dit zo goed als klaar. We konden verhuizen en vanaf 1 april 2014 zijn we als gezondheidscentrum daadwerkelijk operationeel’.

‘We bleven niet met deze vier partijen, maar er sloten zich mensen bij ons aan. Zo kwamen Thuiszorg Brentano, het Medisch Diagnostisch Centrum en de logopediste Myrna Figge in het centrum, en vervolgens kwamen het PeP pedagogen orthopedagogen, Oefentherapie Mensendieck Willemijn Langkamp, Diëtiste Tilly Zuidema, Vita Welzijn ouderen het geheel versterken. En wat nu zo mooi is, dat ieder van deze partijen, met minstens twee andere disciplines een stevige raaklijn heeft. De zorg voor kinderen is sterk aanwezig door de kinderfysiotherapie, de logopedie en de orthopedagogen. De ouderen zorg, door de thuiszorg, huisartsen en psychiater voor ouderen en de fysiotherapeuten o.a. aan huis. De mensen met emotionele en stress gerelateerde klachten kunnen bij de psychologe, de psychosomatische fysiotherapie en de huisartsen terecht. De mensen met overgewicht worden gezien door de huisarts, de diëtiste en het MDC, kortom - we merken nu al, dat we elkaar versterken met onze aanwezigheid in het pand. En dit wordt alleen maar beter en ook hier weer geldt: 1 en 1 is meer dan 2. Nu moeten jullie niet denken dat alles vanzelf is gegaan’.

Ybelle vertelde over al de vergaderingen en alle papieren rompslomp die de bouw en alles er om heen, met zich meebracht. Ook heeft ze veel werk en tijd moeten investeren aan de e-mail die ze ontving. Zo zei ze: ‘Ik heb in die tijd 5888 mailtjes gekregen, het laatste jaar gemiddeld 30 op een avond en ongeveer 1/3 hiervan ook beantwoord. De meesten beantwoordde ik 's avonds tussen 22 en 24 uur, maar hiervan waren er 330 mailtjes tussen 24 en 2 uur ’s nachts’.

De inrichting bracht ook de nodige discussies maar alle vrouwen waren behoorlijk eensgezind en ze gingen zelfs met z’n allen naar Villa Arena voor het vinden van de goede kleur vloeren.
Vervolgens vertelde Ybelle over de ‘frustratie’: Sommigen van ons krijgen een allergische reactie bij het zien van de groene mensen van de telefonie. We hebben tot vorige week met "het gat in de grond gezeten", omdat er nog meer verbindingen moesten worden aangelegd. Zo hadden we de eerste week opeens geen verbinding meer met het alarm. Een aardige dame van de KPN ging naar de verdeelkast op de Van der Hooplaan, verwisselde daar een lijntje, waarvan ze niet wist van wie de andere lijn was. Ja, ons alarm deed het weer. Maar de maandag daarop had natuurlijk iemand anders een probleem en vervolgens wij ook weer, maar nu lag het hele internet er uit en drie dagen achter elkaar. Er kwamen weer nieuwe mensen van de KPN en steeds weer werden draadjes verwisseld en aan elkaar geknoopt. Soms in het gat bij de voordeur en soms bij de verdeelkast op de Van der Hooplaan. Iedereen van ons is successievelijk aan bod gekomen met een internet, of telefoonloze periode. Toen er drie achtereenvolgende dagen iets via de KPN was gepland en Fenna Hofman vroeg, of dit niet in 1 x kon worden gedaan, was het nuchtere antwoord- ‘Hier werken we allemaal langs elkaar heen’. Hij had nog gelijk ook. Het lijkt nu even stil, maar morgen kan dit weer anders zijn, je weet maar nooit, wanneer er weer een "internetloze" periode aankomt. Wij van de fysiotherapie hebben voor de zekerheid maar een dongel aangeschaft!’

Tot slot bedankte Ybelle allen die hadden meegewerkt aan dit enorme project en uiteindelijk één persoon in het bijzonder: Jeremy Mans. Tegen hem zei ze: ‘Bij jou, Jeremy, (projectmanager bij projectmanagementbureau Built by De Wildt) denk ik aan de rol die jij in het gehele bouwproces hebt gespeeld, namelijk die van "verbinding". Een woord dat symbool staat voor een heel proces. Dat proces geldt niet alleen voor jou, maar is ook voor ons in het centrum zelf van toepassing. Jeremy, je bent een tweetal jaren voor ons de tussenpersoon geweest, de verbinding van ons met Eigen Haard, met de bouwers, maar ook naar allerlei andere instanties toe. Dit verbinden kan gemakkelijk gaan, maar kan ook moeilijk zijn, dan zit je er klem tussen in. Dat heb je soms vast ook zo kunnen ervaren. Er zijn namelijk sterke en verschillende figuren die ook allemaal weer anders zijn, andere belangen hebben, vormen die met elkaar verbonden moeten worden. Soms gaat dit zacht en aardig, soms ook ruw en hard, soms met rechte en doorzichtige lijnen, maar soms ook via omwegen, of een open eind. Zo is ook ons "geschenk" aan jou, het beeldje met de naam “de Verbinding” symbool voor het proces van de afgelopen paar jaar. Laat onze herinnering, Jeremy, ook het symbool zijn voor onze dank en voor je band met ons centrum. Heel hartelijk dank voor al je aandacht, je kennis en betrokkenheid’. Aansluitend kreeg Jeremy een door Ybelle zelfgemaakt beeld dat deze verbinding toont.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg spreekt de aanwezigen toe en wenst alle medewerkers succes met het nieuwe gezondheidscentrum

Herbert Raat, (VVD) wethouder Zorg en Gezondheid was de volgende spreker: 'Hartstikke fijn om hier te zijn, voor ons is dit een echte paradepaardje in Amstelveen en wat jullie hier gepresteerd hebben - het petje af! De samenwerking tussen allerlei verschillende disciplines, dat is zo ontzettend hard nodig, want de mensen moeten niet van het kastje naar de muur gestuurd worden. De zorg moet niet KPN zijn, de zorg doen jullie hier! Dat doen jullie hier nu al en in de aankomende jaren en daar wens ik en de gemeente jullie veel succes mee en mochten wij ergens bij kunnen helpen, of ondersteunen, laat het ons alstublieft weten! Toch nog iets over het proces en de klager die het presteert een jaar lang de bouw op te houden. In Amstelveen hebben we er een aantal en je moet toch doorzetten. Jullie hebben doorgezet en volgens mij is dat het allerbelangrijkste: doorzetten!’

‘In de aankomende jaren wordt het niet makkelijk, maar problemen lossen wij samen op en dat is voor mij ook het slot, veel succes, veel liefde en veel geluk samen!' – eindigde wethouder Raat zijn openingstoespraak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Kitty Bijl en Ybelle Boorsma van de Fysiotherapie Praktijk Sleedoorn en naast hen projectmanager Jeremy Mans, zijn erg blij, dat de nieuwbouw eindelijk klaar is. De inrichting is voltooid en de medewerkers van het gezondheidscentrum kunnen zich volledig op de patiënten concentreren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het stenen beeldhouwwerk van Ybelle Boorsma wordt vakkundig uitgepakt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De stenen beeldhouwwerken van Ybelle Boorsma symboliseren de verbinding en de nodige samenwerking tussen de verschillende disciplines in het gezondheidscentrum


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

En na de officiële handelingen is het 'Happy' moment

Na de toespraken werd het verpakte stenen beeld van Ybelle Boorsma met de titel 'de Verbinding', een grotere versie dan van Jeremy, door de kinderen van huisarts Kat Logtenberg en wethouder Raat ontdaan van de verpakking. Het beeld blijft bij de ingang van het gezondheidscentrum staan, een symbool met als doel om de nodige samenwerking tussen de vele en verschillende mensen met uiteenlopende disciplines te bereiken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Bij de ingang is een groot bord opgehangen met de namen van alle deelnemers van het Gezondheidscentrum Keizer Karelpark


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ook de patiënten hebben voordelen met dit gezondheidscentrum, want ze kunnen op een plek allerlei behandelingen krijgen, in plaats van de deskundigen op verschillende locaties in Amstelveen te moeten bezoeken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Alle medewerkers voor de ingang proosten op het succes van het Gezondheidscentrum Keizer Karelpark.

Het gezamenlijke doel is nu al bereikt en de redactie van Amstelveenweb, die het project al jarenlang met argus ogen volgde wenst de medewerkers van Gezondheidscentrum Keizer Karelpark veel succes en hun cliënten alle goeds!

Wilt u meer weten, kijk dan bij diensten in het Gezondheidscentrum Keizer Karelpark waar de verschillende mensen zich aan u voorstellen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen