Bijgewerkt: 22 december 2024

Hofstede Oud Myl - 1730

Foto's -> Gebouwen -> Buitenplaatsen

Hofstede Oud Myl
(Bron: Privé Collectie - Foto Amstelveenweb.com - 2015)

'Hofstede Oud Myl, toe behoorende den Heer Wittert'
Ets van Abraham Rademaker uit 'Hollands Arcadia of de vermaarde Rivier den Amstel', 1730.
Zie op de kaart, eerste foto Buitenplaatsen, de ligging onder nummer 27.

Geschiedenis van Oud Mijl
(Bron tekst uit: Amstelveen acht eeuwen geschiedenis - Groesbeek)

Op het land van ‘de Heerlijckheit’ (1687), dat toebehoorde aan het oude Nonnenconvent te Amsterdam werd op 1563 een ‘pilaar of obelisk’  gesteld om te designeren de limieten van de banissementen der stad’. In 1591 kregen de banpalen een nieuwe plaats aan de zuidzijde van Amsterdam aan de Amsteldijk bij de buitenplaats ‘Oud Mijl’.

De regenten van het Nonnenconvent verkochten de bruikweer in 1687 aan Arent Crijts voor ƒ 14.631,-. De oude mijlpaal stond er toen al niet meer, maar de herinnering eraan bleef bewaard in de naam van de bruikweer, die voortaan de naam ‘Oud Mijl’ zou dragen. Buitenplaats ‘Oud Mijl’ aan de Amstel bestond nog steeds in 1787, want op 23 september zonden de Pruisen patrouilles uit, zelfs tot de buitenplaats ‘Oud Mijl’ zo staat geschreven.

De erfgenamen van Mr. Pieter Elias, namelijk Mr Pieter Witsen Elias, secretaris van Amsterdam, was ook door de koop in het bezit gekomen van de aan ‘Oud Mijl’ grenzende boerderij ‘de Morgenstond’. Hij transporteerden de hofstede ‘Oud Mijl’ in 1808 aan Mr. Johannes Sebastiaan van Namen, heer van Scherpenzeel en de beide Eemnessen, als mede ‘de Morgenstond’, tezamen voor een bedrag van ƒ 25.600,-.  'De Morgenstond' was 9 morgen groot, terwijl ‘Oud Mijl’ 30 morgen besloeg.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen